האם ישנו גיל שמאוחר מדי מכדי לבצע ניתוח קטרקט?
אחד המקרים המעניינים יותר שטופלו לאחרונה במחלקת עיניים ברמב”ם, הוא זה של מוחמד עוואד, בן 102 מטמרה. בשנים האחרונות עוואד מצא את עצמו מוגבל בגלל ראייתו, אשר החלה מתדרדרת עד שלבסוף לא ראה דבר מלבד צללים. לאחר מספר בדיקות שנעשו בקהילה, הסתבר כי עוואד סובל מקטרקט קשה בשתי עיניו. התקדמות הקטרקט לאורך השנים, היא זו שהובילה להידרדרות ביכולת הראייה של הקשיש. קטרקט הינה בעיה שכיחה, ממנה סובלים רבים מעל גיל 60 בדרגות חומרה שונות, אך הטיפול בקשיש בן 102 הסובל מקטרקט, שכיח קצת פחות.
לאחר התייעצות במחלקת עיניים בקריה הרפואית רמב”ם, החליט עוואד לעבור ניתוח קטרקט לטיפול בבעיה. הניתוח בוצע לאחרונה, ובמהלכו הוחלפה העדשה העכורה בעינו הימנית של עוואד בעדשה מלאכותית. יממה לאחר הניתוח הוא כבר חזר לראות, ושבוע לאחר מכן, בביקורת שעבר בביה”ח, מצאו הרופאים שראייתו התייצבה. בהמשך יוכל עוואד לעבור את הניתוח גם בעינו השנייה.
לדבריו של פרופ’ בלומנטל, אמנם מדובר בשיאן המנותחים המבוגרים שלו, אך הרעיון שלפיו בני גילאים מתקדמים מבקשים לנצל את יתרונות הרפואה ולהקנות לעצמם איכות חיים, אינו חדש: “אין זה נדיר שננתח מטופל בני 80 פלוס, ואף בני 90 ויותר. מבחינה רפואית, אין מניעה לבצע ניתוחי עיניים בגילאים כאלה. מבחינתנו, כל מי שמסוגל לחצות את מפתן בית החולים, בריא מספיק בשביל לעבור את הניתוח הזה. גם עם עברת את גיל 100, יש תקווה להפוך את העיוורון ליכולת ראייה. אמנם ניתוח בגיל הזה מצריך עוד כמה דקות עבודה בחדר הניתוח ואחוז הסיכונים עולה במעט, אך בסופו של דבר אנו נותנים לאנשים הללו את היכולת לחיות חיים משמעותיים יותר”.
“ניתוח קטרקט, גם בגיל 102” מגזין אדם, ינואר 2015, רמב”ם הקריה הרפואית לבריאות האדם.