ב- ניתוח השתלת קרנית משתמשים בקרנית מן המת (כמו כל ניתוח של תרומת איברים והשתלת איברים) כדי להציל את הראיה של אדם חי. מכך יוצא שהעין לאחר הניתוח מכילה חלק (מרכז הקרנית) ששייך לאדם אחר שנפטר. את הקרנית להשתלה יש להנציל מהמת בשעות הראשונות לאחר פטירתופטירתה.

בגלל שמדובר באיבר שמושתל מאדם אחד לאדם אחר, והם אפילו לא קרובי משפחה, קיימת סכנה לדחיית הקרנית. דחייה פירושה שמערכת החיסון של המקבל דוחה את השתל שהתקבל מהתורם.

באופן מפתיע, ובגלל שבקרנית אין כלי-דם, אחוז הדחייה הינו נמוך משמעותית מכל השתלת איבר אחר, ולכן מתאפשר למושתלי הקרנית שלא לקחת תרופות חזקות למניעת דחייה, כפי שמתחייב במושתלי כליה, לב או כבד.

למרות זאת לעיתים מופיעה דחיית קרנית, ויש צורך לטפל בה לפני שהיא תהפוך את הקרנית המושתלת לעכורה באופן בלתי הפיך. מועד הדחיה יכול להיות בסמוך לניתוח, ולעיתים גם חודשים ושנים לאחר

דחייה של השתלת קרנית
עין אחרי השתלת קרנית: ניתן להתרשם מהתפירה העדינה והמדויקת של הקרנית המושתלת (העיגול המרכזי שתחום על-ידי התפרים) שמחוברת על ידי התפרים לקרנית המקורית של החולה (היקף הקרנית שמחוץ לתפרים). בין שני החיצים ניתן לראות איזור של דחיית קרנית המתבטא בעכירות, פני שטח לא סדירים והתעבות של הקרנית באזור זה. במידה ואיזור הדחייה יתפשט לכל שטח הקרנית המושתלת העין תצטרך לעבור ניתוח השתלה חוזר. בשלב זה ניתן לנסות ולעצור ואף לתקן את מצב הדחייה בעזרת טיפות עיניים שמטרתן מניעת הדחייה.
דחיית קרנית- מבט מקרוב

בתמונה מוגדלת זאת ניתן לראות במבט מקרוב איזור (המסומן בחיצים) של קרנית עכורה ולא סדירה, שנובע מתהליך דחייה של הקרנית המושתלת. במצב זה יתכנו כאבים וטשטוש ראיה. יש צורך בטיפול דחוף כדי לנסות ולעצור ואולי אף לשפר את תהליך דחיית הקרנית. חשוב לציין כי קרנית עלולה להידחות מייד לאחר הניתוח או בכל זמן עתידי, אפילו שנים רבות לאחר ניתוח השתלה מוצלח.
עכירות של חצי קרנית אחרי ניתוח השתלת קרנית

בעין מורכבת זאת ניתן להתרשם מניתוח השתלת קרנית כאשר החצי ה- “תחתון-ימני” של הקרנית המושתלת חזר להיות עכור (איבד את השקיפות שלו). זהו מצב היכול להתאים לדחיית קרנית כאשר חצי מקרנית נדחתה ואילו החצי השני (העליון-השמאלי) עדיין שקוף. במצב זה תטופל העין בתרופות שמונעות דחיית קרנית בתקווה שהדחייה תירגע ואף תיעלם. במידה והטיפול לא יצליח, יתכן והעין תזדקק להשתלת קרנית חוזרת.
קרנית עכורה, אחרי ניתוח השתלת קרנית

ניתן לראות שתל לאחר השתלת קרנית שנראה עכור ועבה (בצקתי). את עובי הקרנית ניתן להעריך על-ידי התרשמות מהפס המואר שמסומן בין שני החיצים.

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

עכירות משמעותית וממוקדת בקרנית
עכירות בקרנית
הקרנית הינה החלק הקדמי ביותר של העין שדרכו נכנס לעין האור. הקרנית הינה בעובי של בין חצי מילימטר למילימטר אחד, וחייבת להיות מורטבת כל הזמן בכדי שלא להתייבש. הרטבה זאת מבוצעת ע”י הדמעות ותנועת העפעפיים. שקיפות...
ניתוח עיניים
השתלת קרנית
בחולים שלהם התפתחה עכירות בקרנית, המהווה מחסום לראיה תקינה באופן משמעותי, יש כיום אפשרות להציע ניתוח להחלפת הקרנית, שהינו ניתוח השתלה. עד לפני 20-30 שנים, היה קשה מאוד לבצע ניתוח זה בהצלחה. אולם שיפורים...