בדיקה זו משמשת לאיבחון ולמעקב אחר התקדמות המחלה

גלאוקומה הינה מחלה שכיחה המופיעה לרוב בגיל המבוגר. שכיחותה כ- 2-4% מהאוכלוסייה מעל גיל 40, בעוד שמעל גיל 80 שכיחותה עולה עד מעל 6%. בגלאוקומה ניזוק עצב הראיה מלחץ תוך-עיני מוגבר בעין, לחץ שלאורך שנים פוגע בסיבי עצב הראיה, נזק שהינו בלתי-הפיך. מתוך מקרי העיוורון בישראל גלאוקומה מדורגת כגורם השני בשכיחותו. ניתן לטפל בגלאוקומה בהצלחה באמצעות טיפול תרופתי הניתן כטיפות עיניים, באמצעות לייזר ובמקרים קשים במיוחד, בעזרת ניתוח.
רוב מקרי העיוורון מתרחשים עקב איחור באבחון המחלה. ברוב המכריע של החולים אין גלאוקומה מלווה בכאבים, ומרבית החולים אינם מרגישים באבדן (צמצום) שדה הראייה. עקב כך, לצערנו, מאובחן חלק נכבד מהחולים בשלב מתקדם של המחלה, אחרי שנים רבות שבהם לחץ תוך-עיני גבוה פגע בעצב הראייה, בלא שטופלו. בארה”ב ידוע סיפורו של שחקן בייסבול מפורסם שסבל מגלאוקומה מתקדמת בלא שידע על כך. הוא אובחן לראשונה רק כשאיבד לחלוטין את הראיה באחת מעיניו, בעוד שבשניה כבר סבל מנזק מתקדם. חשיפת סיפורו הביאה לעלייה במודעות ולצורך להיבדק לגלאוקומה מעל גיל 40, גם אם אין סימפטומים או תלונות. בפרט חשובה בדיקת סקירה (screening) אם בן-משפחה מקרבה ראשונה ידוע כסובל מגלאוקומה.
לאחרונה פותחו מספר מכשירי הדמיה המאפשרים למדוד את עובי ה- retinal nerve fiber layer, שהינה השכבה הפנימית מתוך 10 שכבות הרשתית. שכבה זו מורכבת מהאקסונים של תאי-הגנגליון, אותם אקסונים שמתאחדים ליצור את עצב הראייה. מכיוון שעובי שכבה זאת כ- 30-150 מיקרון (תלוי במיקום ברשתית), ומכיוון שהינה שקופה לחלוטין, היכולת למדוד שכבה זאת בדיוק רב מהווה פריצת דרך באבחנה ובמעקב של מחלת הגלאוקומה.
ישנן שתי דרכים למדוד את מידת הנזק הנגרם בגלאוקומה. שדה-הראיה נותן אינדיקציה על נזק תפקודי, בעוד מראה עצב הראיה ויותר מכך, עובי ה- retinal nerve fiber layer נותנים אינדיקציה על אבדן רקמת עצב. בעוד ששדה-הראיה הינה בדיקה סובייקטיבית הנמשכת 20-30 דקות, ניתן כיום לדמות ולמדוד את הנזק מגלאוקומה באמצעות בדיקה שאורכת מספר דקות, אינה דורשת הרחבת אישון, והינה אובייקטיבית לחלוטין.
במחלקת עיניים במרכז הרפואי רמב”ם, בניהולו של פרופ’ איתן בלומנטל, מופעל מזה מספר שנים מכשיר מסוג: Scanning laser polarimeter (GDx), המאפשר למדוד את עובי שכבת סיבי הרשתית בדיוק רב, ובכך לתרום לאבחנה של גלאוקומה. יותר מזאת, על-ידי מדידות חוזרות מדי מספר חודשים עד שנים ניתן לעקוב אחר התקדמות המחלה. מעקב זה מאפשר לווסת את הטיפול באופן המתאים לחומרת המחלה בכל עין ועין.
המכשיר, הנקרא GDx (קיצור ל: Glaucoma diagnosis), סורק את הרשתית בזמן של כשניה אחת, ויוצר מפה המפרטת את עובי ה- retinal nerve fiber layer ברשתית המרכזית, ובפרט מסביב לעצב הראיה. הדמיה זאת מבוססת על שינוי הקיטוב של קרני-האור, קיטוב המשתנה כפונקציה של עובי ה- retinal nerve fiber layer בכל נקודה ונקודה על-פני הרשתית. לצד מפה זאת מספק המכשיר חישובים סטטיסטיים המלמדים על מידת הנזק בכל אזור ואזור ברשתית. זהו מכשיר ה- GDx הראשון המוצב בישראל, וביכולתו להביא לשיפור האבחנה והמעקב בחולי הגלאוקומה.
למאמר מעמיק המסביר על אמצעי ההדמיה השונים: לחץ כאן

בדיקת הדמיה מסוג: GDx
בתמונה מספר 1 ניתן לראות סדרה של מיפויי GDx המדגימים נזק הולך ומתגבר ממצב נורמאלי (משמאל) ועד לעיוורון מוחלט (מימין).

בדיקת הדמיה מסוג: GDx
תמונה 2 מדגימה מיפוי של עין עם גלאוקומה קשה.
A: שדה הראיה הנראה פגוע בחלקו התחתון (האזור השחור). שים לב כי שדה הראיה “הפוך” כך שנזק תחתון בשדה-הראיה מתאים לנזק עליון ברשתית.
B: מראה עצב הראיה כפי שמתקבל בפלט ה- GDx.
C: מפת GDx מראה את עובי שכבת ה- retinal nerve fiber layer.
D: אנליזה סטטיסטית מראה את עומק הנזק בכל נקודה ונקודה. החלק העליון נראה פגוע ביותר. שים לב כי גם בחלק התחתון ניתן לראות נזק, שבדיקת שדה-הראיה לא הצליחה להדגים (שדה הראיה העליון נראה תקין בתמונה A).
E: אנליזה סטטיסטית של הנזק בהשוואה לטווח הערכים הנורמאלי.

ספרות:

  1. Blumenthal EZ and Weinreb RN. Assessment of the retinal nerve fiber layer. Surv Ophthalmol, 2001. 45: p. S305-12; discussion S332-4.
  2. Bowd C, Zangwill LM, Berry CC, Blumenthal EZ, Vasile C, Sanchez-Galeana C, Bosworth CF, Sample PA, Weinreb RN. Detecting early glaucoma by assessment of retinal nerve fiber layer thickness and visual function. Invest Ophthalmol Vis Sci, 2001. 42(9): p. 1993-2003.

המאמר כקובץ PDF

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

מנתח במהלך ניתוח קטרקט
למה חשוב לאבחן איזה סוג גלאוקומה קיימת אצלך?
גלאוקומה הינה קבוצת מחלות בעלות מאפיינים דומים (לחץ גבוה, פגיעה בעצב הראיה ופגיעה בשדה הראיה) אולם היא מתחלקת לסוגי גלאוקומה שונים, כגון: גלאוקומה ראשונית לעומת משנית גלאוקומה של זווית פתוחה לעומת...
תמונת העין- אישון רחב
גלאוקומה פיגמנטרית (Pigmentary glaucoma)
גלאוקומה זו נקראת גם גלאוקומה עקב פיזור פיגמנט. מדובר על הפיגמנט הטבעי שדבוק לקשתית- החלק בתוך העין שקובע את צבע העין. בעיניים רגילות הפיגמנט מחובר לרקמה ולכן איננו יוצר בעיות כלשהן. בסוג גלאוקומה זאת...
זרימת הנוזל התקינה בתוך העין
מהי גלאוקומה
מהי מחלת הגלאוקומה ומדוע כה חשוב לטפל בה? מחלת הגלאוקומה הינה מחלת עיניים שכיחה שמסוגלת לגרום לנזק משמעותי לעצב הראיה, וכתוצאה מכך עלול להיפגע שדה-הראיה, ובהמשך גם חדות-הראיה באותה העין. בגלאוקומה, אבחון...
תמונה המדגימה את צמצום שדה הראיה בגלאוקומה
כיצד גלאוקומה פוגעת בראיה
גלוקומה (הנקראת בעברית ‘ברקית’, ולעיתים מאוייתת כ: גלאקומה, גלוקמה, גלקמה) הוא מונח רפואי הניתן לקבוצת מחלות עיניים הקשורות לעליה של לחץ תוך-עיני והגורמות לפגיעה בלתי-הפיכה בראיה כתוצאה מהתנוונות...
מכשיר שדה ראיה המיוצר על-ידי חברת האמפרי
איך מאבחנים גלאוקומה
חולים רבים פונים למרפאתי בשאלה: “פרופ’- האם יש לי או אין לי גלאוקומה?”. חולים אחרים שכבר אובחנו בוודאות כחולים בגלאוקומה, היו רוצים לדעת כיצד הגיע הרופא שלהם לאבחנה זאת. בפרק זה, אם כן,...