במהלך הביקור ניתן יהיה להחליט האם הקטרקט “בשל” לניתוח. מאחר ובדרך כלל לא מדובר בניתוח דחוף, ובמידה והמטופל סבור כי הפרעת הראיה אינה פוגעת באיכות החיים שלו או שאינו מעוניין לבצע את הניתוח מסיבות אחרות, ניתן לחכות מספר חודשים עד לביצוע ניתוח הקטרקט. מצד שני, חשוב שהחולה ידע כי הראיה בעין תמשיך להיחלש בהדרגה, ואילו הניתוח יכול ברוב הגדול של המקרים לשפר את הראייה באופן משמעותי. במידה והוחלט כי העין מוכנה לניתוח, יקבע מועד ניתוח לשיפור חדות ראייה, והמטופל יופנה למספר בדיקות במטרה להכינו לקראת הניתוח בצורה הטובה ביותר.
נוסף לבדיקת עיניים יסודית (אשר קרוב לוודאי כבר בוצעה) הוא עשוי להיות מופנה לבדיקות נוספות כגון בדיקת דם ואק”ג. חשוב לציין כי הרוב המוחלט של המטופלים יעברו את הניתוח תחת הרדמה מקומית שכן הניתוח אינו כרוך בכאב משמעותי ולכן ניתן וכדאי לחסוך את הסיכונים ואי-הנוחות המלווים הרדמה כללית. רק מיעוט קטן מהמטופלים (בד”כ צעירים מתחת גיל 18, ובפרט ילדים ותינוקות) ינותחו תחת הרדמה כללית.
לקראת ניתוח קטרקט יבוצעו מספר בדיקות כגון מדידת העין לצורך התאמת חוזק העדשה שתושתל, כדי להבטיח שהעדשה שתושתל בניתוח תהיה מתאימה ככל האפשר לעין המנותחת.