“שעורה” הינו פצע קטן זיהומי בתוך העפעף, שדומה בהרבה בחינות לפצע-בגרות. שעורה עשויה, לכן, להטריד אך אינה מסוכנת. בניגוד לפצע-בגרות, שעורה יכולה להופיע בכל שלב בחיים ולא רק בתקופת ההתבגרות.
מהי בעצם שעורה?
הכל מתחיל מבלוטה שומנית רגילה, שיש לכולנו עשרות או מאות כאלו בעפעפיים. אולם, מאיזו שהיא סיבה הפתח המנקז של הבלוטה נסתם, וכתוצאה מכך השומן שבאופן תקין מופרש החוצה, מתחיל להצטבר בתוך הבלוטה ולהרחיב אותה. אז זאת רק שאלה של זמן עד שחיידק כלשהו יצליח לחדור פנימה לתוך השומן הממלא את הבלוטה. החיידק שחש “בבית” בתוך החומר השומני מזהם את תוכן הבלוטה ועקב כך נוצר בעצם גוש קטנטן- אך כואב, אדום, מודלק ורגיש בתוך העפעף הנקרא שעורה. מצב זה אינו מסכן את העין בשום צורה שהיא, אך התפתחות שעורה בעין בפרוש עלול להפריע לאדם, וגם מבחינה קוסמטית ניתן להבחין בה.
אותו גוש המכיל חיידקים, בסופו של דבר הופך את תוכן השעורה למוגלתי. עם הזמן יתכן ומעט המוגלה שבפנים ישתחרר מעצמו או שבמהלך בדיקת הרופא יתאפשר לו לנקז את המוגלה (רק לפעמים זה ניתן לביצוע), דבר שיקצר את משך המחלה ויקל מעט על הכאבים.
הטיפול העיקרי בשעורה כולל אנטיביוטיקה במשחה, שאותה מורחים מספר פעמים ביום כדי להרוג את החיידקים הנמצאים בתוך גוש השעורה.
חשוב לציין שלעתים, אחרי אירוע של שעורה בעין השומן שהצטבר בתוך העפעף נשאר שם ולמרות שגם כבר אינו מזוהם בחיידקים הוא עדיין משאיר גבשושית או בליטה בעפעף. אם מצב כזה מתרחש אנו מציעים לחולה אפשרות לרוקן את אותה בלוטה (לנקז אותה) באופן כירורגי, על ידי ביצוע חתך עדין בצד הפנימי של העפעף וזאת במטרה לרוקן את השומן מתוך הגוש הקטן שבעפעף.
לסיכום, שעורה איננה מסכנת את העין, לרוב אינה מדבקת, אך היא יכולה להיות לא נעימה וכמובן גורמת לאודם ונפיחות בעפעף שלא נעים להסתובב איתם. השלב המזוהם (הכולל חיידקים) בדרך כלל נמשך מספר שבועות, אולם מריחת משחה אנטיביוטית יכולה לעזור לריפוי ולקצר את משך המחלה.