בחולים שלהם התפתחה עכירות בקרנית, המהווה מחסום לראיה תקינה באופן משמעותי, יש כיום אפשרות להציע ניתוח להחלפת הקרנית, שהינו ניתוח השתלה.
עד לפני 20-30 שנים, היה קשה מאוד לבצע ניתוח זה בהצלחה. אולם שיפורים משמעותיים בעשרות השנים האחרונות הן מבחינת הטכניקה הניתוחית, שימור הרקמה להשתלה ותרופות שמלוות את החולה במהלך ההשתלה ובתקופה שאחריה, הביאו את הרפואה למצב הנוכחי שבו כיום מבוצעות השתלות קרנית רבות, ויחסית בהצלחה רבה.
זהו ניתוח מורכב שבו מוצאת הרקמה העכורה של החולה ומוחלפת בקרנית שקופה שנלקחה מאדם שנפטר. אנו שומרים את האופציה לבצע ניתוחים אלו רק בחולים שלהם פגיעת קרנית קשה ביותר, המצדיקה את הסיכון שבניתוח השתלה שכזה. כיום מבוצעות השתלות רבות על-ידי רופאי עיניים שהתמחו במחלות קרנית. לדוגמא, במחלקת עיניים במרכז הרפואי רמב”ם, מבוצעות למעלה מ- 100 השתלות קרנית מדי שנה.

מי מתאים לניתוח השתלת קרנית?

מדובר בחולים שסה”כ למעט הקרנית, העין שלהם בריאה ולכן קיים פוטנציאל ראיה טוב, אך מאידך הקרנית העכורה אינה מאפשרת להם לראות דרך עין זו אלא בטשטוש רב. התקווה היא שהחלפת הקרנית לקרנית בריאה ושקופה תשפר במידה משמעותית את איכות הראיה בעין זו.
מדובר בניתוח מורכב וארוך יחסית, שבו מנתח מומחה תופר את הקרנית החדשה בחלל שנשאר אחרי שהוצאה הקרנית העכורה של החולה. לאחר הניתוח יש צורך לקחת תרופות רבות, וקיימים אחרי ניתוח כזה סיכונים וסיבוכים מסוימים כמו אחרי כל ניתוח עיניים גדול, ובפרט ניתוח שבו מושתלת רקמה מאדם אחר. עם זאת, ניתוח השתלת קרנית משול בעיני לנס, זו טכניקה כירורגית שבעצם מאפשרת לעשות את מה שעד לפני שנים לא רבות היה בלתי אפשרי לחלוטין. קיימים ברפואת עיניים ניתוחים רבים המשולים לנס, וביניהם ניתוחי גלאוקומה וקטרקט, שעד לפני שנים לא רבות כל-כך לא היה ניתן לבצעם במיומנות ובשיעורי ההצלחה המתאפשרים כיום.

ניתוח השתלת קרנית היה בעצם ניתוח העיניים הראשון שבו מועברת רקמה מאדם לאדם. אחריו נוספו ניתוחים נוספים ואנו מקווים שעם השנים יתאפשר יותר ויותר לתקן מחלות ובעיות בעיניים בדרכים שונות, כולל השתלה של רקמות וטכניקות ניתוחיות הולכות ומשתכללות.
חולים המיועדים להשתלת קרנית נמצאים במעקב במרפאות קרנית שונות, כולל במרכז הרפואי רמב”ם. ברגע שמתאפשר למצוא קרנית המתאימה להשתלה, חולים אלו יוזמנו בדחיפות עוד באותו היום לבית החולים על מנת להתחיל את תהליך ניתוח ההשתלה.

עין אחרי ניתוח השתלת קרנית מוצלח
עין זאת עברה ניתוח השתלת קרנית מוצלח. ניתן לראות תפרים בהיקף השתל, כאשר חלק מהתפרים כבר הוצאו ואילו חלקם עדיין נראים. החץ הלבן מצביע על עכירות קלה (שנראית מעין “חספוס”) של העדשה (קטרקט) הנראית דרך הקרנית שהינה שקופה לחלוטין!
עין מודלקת אחרי ניתוח השתלת קרנית
עין זו עברה ניתוח השתלת קרנית, ניתן להתרשם משקיפות השתל ולעומתו מעכירות של הקרנית שמסביב לשתל. בהיקף התמונה רואים אודם רב של כלי-דם, המסמל כי העין עדיין לא החלימה לחלוטין מהניתוח.

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

עכירות של חצי קרנית אחרי ניתוח השתלת קרנית
דחיית קרנית
ב- ניתוח השתלת קרנית משתמשים בקרנית מן המת (כמו כל ניתוח של תרומת איברים והשתלת איברים) כדי להציל את הראיה של אדם חי. מכך יוצא שהעין לאחר הניתוח מכילה חלק (מרכז הקרנית) ששייך לאדם אחר שנפטר. את הקרנית...
עכירות משמעותית וממוקדת בקרנית
עכירות בקרנית
הקרנית הינה החלק הקדמי ביותר של העין שדרכו נכנס לעין האור. הקרנית הינה בעובי של בין חצי מילימטר למילימטר אחד, וחייבת להיות מורטבת כל הזמן בכדי שלא להתייבש. הרטבה זאת מבוצעת ע”י הדמעות ותנועת העפעפיים. שקיפות...
Hylo-Comod_HEB
יובש בעיניים- מה עושים
הרגשה של אי-נוחות ותחושת חול או “גוף-זר” בעיניים עשויה לנבוע ממצב הנקרא יובש בעיניים, יובש שניתן לטיפול על ידי טיפול תרופתי בטיפות.  פרק זה יעסוק בכל מה  … השתלת...
glasses 5
אסטיגמציה וצילינדר
עמוד זה עוסק באסטיגמציה (שנקרא גם אסטיגמטיזם), ובצילינדר. אלו שני ביטויים שאנשים שמרכיבים משקפיים שומעים לעיתים קרובות, אבל לא תמיד קיבלו הסבר מעמיק לגביהם. אחרי ההקדמה הזאת אנסה להסביר מונחים אלו במילים...