אמסלר גריד הינה בדיקה פשוטה שהחולה יכול לבצע בביתו, המיועדת לבדוק את אזור הרשתית המרכזי, הנקרא מקולה, ובפרט לשלול הופעה של מחלה הנקראת ניוון של המקולה.
בדיקה פשוטה זאת מאפשרת לנבדק לוודא את תפקוד המקולה ולאמת אם קיימת הפרעה כלשהי. סוג ההפרעות שמבחן זה עשוי למצוא כוללות: עיוות של מרכז הראיה, אזורים עם חסר ראייה בסמוך למרכז הראיה, וכמ כן שינויים אחרים בתקינות המקולה שיתבטאו בכך שקווים ישרים יראו עקומים, ורבועים סדירים יראו מתוחים או מעוותים.

כיצד יש לבצע את מבחן ה- אמסלר-גריד

  1. במידה ואת\ה משתמשים במשקפי-קריאה (או במשקפיים המשמשות גם לקריאה), לבשו אותם.
  2. הסתכלו על האיור (על מסך המחשב) ממרחק של בערך כ- 40 ס”מ.
  3. כסו עין אחת בכל פעם, כך שאתם בודקים כל אחת מעיניכם בנפרד (בכל פעם עין אחת תבדק ואילו העין השנייה תהיה מכוסה על ידי כף-ידכם).
  4. מקדו את מבטכם על הנקודה המרכזית שבאיור והסתכלו על האיור למשך כ- 10 שניות.

כיצד לדעת אם הבדיקה תקינה, או לא?

  • אם כל הקווים נראים ישרים, וכל הריבועים שווים בגודלם, אזי הבדיקה בסדר ואין עדות במבחן ה- “אמסלר-גריד” לפגיעה במרכז הראיה.
  • אם באזור מסויים של האיור: חלק מהקווים נראים עקומים, שבורים, גליים, מקוטעים או מטושטשים; או שחלק מהריבועים נראים מעוותים (זאת אומרת: אינם ריבועיים בצורתם, או שהרבועים נראים מתוחים, מעוותים או שונים בגודלם משאר הריבועים), אזי הבדיקה אינה תקינה.

*** אם הבדיקה אינה תקינה, ובפרט אם חל שינוי או הרעה לעומת הפעם הקודמת שבה נבדקתם, יש לגשת לרופא העיניים שלכם לבדיקה.***

אמסלר-גריד (Amsler grid):

 

אמסלר-גריד המשמש לאבחון מחלות של הרשתית (מקולה), כגון ניוון של המקולה (ניוון מקולרי גילי)

ניוון של המקולה (מרכז הרשתית ) (Macular degeneration)

המקולה הנה אזור קטן אך חשוב ביותר במרכז הרשתית, בחלק האחורי של העין, המאפשר לראות פריטים קטנים בצורה ברורה. ללא המקולה אין ביכולתנו לקרוא או לראות בבירור (בחדות) עצמים קרובים וגם רחוקים. פגיעה במקולה נגרמת כתוצאה מהזדקנות והתנוונות של אזור המקולה, ובמקרים מסוג זה איבוד הראיה הוא לרוב הדרגתי. במקרים אחרים, חמורים יותר, נוצרים כלי-דם לא תקינים. כלי דם אלו גורמים לבריחה (דליפה) של נוזלים או דם אל מתחת למקולה, ובמקרים אלו איבוד הראיה עשוי להיות מהיר.
תפקוד לקוי של המקולה מביא לטשטוש או עיוות של הראיה המרכזית. במקרים אלו קשה או אף בלתי אפשרי לקרוא, לתפור, לעבוד על המחשב או לבצע פעולות אחרות הדורשות ראיה סבירה. מאידך, ניוון של המקולה לבדה אינו יכול לגרום לעיוורון מוחלט.

תלונות העשויות להתאים למצב של ניוון של המקולה:

  • מילים על דף נראות מטושטשות במרכז.
  • קווים ישרים נראים מעוותים, בעיקר במרכז הראיה.
  • הופעה של אזורים כהים או ריקים במרכז הראיה.

אמצעים אופטיים שונים המיועדים לראיה לקויה יכולים לעזור לניהול אורח חיים תקין:

  • אמצעי הגדלה אופטיים (זכוכית מגדלת, טלסקופ וכדומה)
  • טלוויזיה במעגל סגור (המאפשרת הגדלת התמונה).
  • חומר קריאה מיוחד בהדפסה מוגדלת.
  • מכשירים ממוחשבים שונים המיועדים לבעלי ראיה לקוייה.

רופא העיניים שלך יכול להמליץ על מכשירים שונים או להפנותך למומחה לשיקום הראיה. מכיוון שהראיה ההיקפית (הפריפרית) אינה נפגעת, הראיה שלא נפגעה יכולה להוות בסיס לשיקום הראיה ולאפשר אורח חיים תקין למדי.

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

תסחיף (אמבוליה) בתוך כלי-דם
חסימה של סעיף של עורק הרשתית המרכזי (BRAO)
אוטם (חסימה) של סעיף (אחד הפיצולים) של העורק המרכזי המזין את הרשתית גורם לפגיעה באותו החלק של הרשתית שמוזן ע”י הסעיף שנחסם. באותו חלק של הרשתית נגרמת פגיעה קשה ובלתי הפיכה. במידה והחסימה נמשכת כ-...
תמונה של הקוטב האחורי של העין מדגימה חור מקולרי: חור ברשתית שמערב את מרכז הראיה (מסומן בחץ)תמונה של הקוטב האחורי של העין מדגימה חור מקולרי: חור ברשתית שמערב את מרכז הראיה (מסומן בחץ)
חור מקולרי
חור מקולרי, הנקרא גם חור במרכז המקולה (Macular hole), הינו מצב שבו מופיע חור  ברשתית של העין, במרכז הראיה. מצב זה פוגע באופן קשה בחדות הראיה בעין זו מכיוון שעיקר הראיה נשען על האזור הקטן שמכונה מרכז...
אוטם של עורק הרשתית המרכזי של העין
חסימה של עורק הרשתית המרכזי (CRAO)
אוטם (חסימה) של העורק המרכזי המזין את הרשתית גורם לפגיעה קשה ובלתי הפיכה  לראיה בעין שבה נסתם כלי-דם חיוני זה. חסימה מלאה הנמשכת 90 דקות מביאה למוות של תאי עצב ברשתית, ובפרט במקולה (מרכז הראיה), ולכן...
רשתית העין לאחר אירוע של חסימת וריד הרשתית המרכזי
חסימה של וריד הרשתית המרכזי (CRVO)
חסימה של וריד הרשתית המרכזי גורמת למצב שבו דם יכול להיכנס לעין אבל לא יכול לצאת ממנה, ואזת בגלל חסימה מלאה בוריד האוסף חזרה את הדם מהרשתית. כתוצאה מכך הדם בכל-הרשתית עומד, הלחץ בתוך כלי הדם העורקיים והורידיים...
חור (קרע) ברשתית
חורים וקרעים ברשתית
הרשתית הינה שכבה דקה שעובייה פחות ממילימטר המצפה את גלגל העין מבפנים. זוהי הרקמה המשמשת אותנו לראיה, והיא משולה לפילם שבתוך המצלמה, הקולטת את התמונה ומעבירה אותה הלאה לכוון המוח. בשכבה זו עלולים להופיע...