גלאוקומה היא מחלה בעלת מרכיב תורשתי. זאת אומרת, אם שני אנשים הולכים להיבדק על ידי רופא עיניים, ולאחד מהם יש אמא חולה בגלאוקומה בעוד שלשני אין, הרי הסיכוי שלאדם הראשון תמצא גלאוקומה בערך כפול מאשר הסיכוי של האדם השני. זאת אומרת, אם לכל אדם באוכלוסייה יש סיכוי של 2-4 אחוז לפתח גלאוקומה בשלב כלשהו בימי חייו (זה לרוב יקרה בגיל 60 עד 80), הרי לאדם שאמו או אביו חולים בגלאוקומה, הסיכויים כפולים, כ- 4-8 אחוז. ההבדל הזה מסביר מדוע חשוב כל-כך שכל קרובי המשפחה בדרגה ראשונה (זאת אומרת הורים, אחים וילדים) של חולי גלאוקומה ייגשו להיבדק
אחרי שתיבדקו בפעם הראשונה, יאמר לכם רופא העיניים מתי לחזור. אם תימצא גלאוקומה (חס וחלילה), הרי אינכם יותר קרובי משפחה של חולי גלאוקומה אלא חולי גלאוקומה בעצמכם, אם מאידך הבדיקה תראה חשד לגלאוקומה, סביר שתוזמנו אחרי תקופה קצרה יחסית, חודש או אולי שלושה חודשים, להמשך בדיקות (כגון בדיקת שדה ראיה למשל), כדי לקבוע האם יש, או אין לכם גלאוקומה. במידה ונמצאתם בריאים, מה שיקרה ל- 90% מבני המשפחה שיבדקו, אם לא יותר, עדיין נכון יהיה להישאר במעקב (אולי פעם בשנה, אולי יותר, או אולי פחות), וזאת מכיוון שגם מי שנגזר דינו לחלות בגלאוקומה- זה בדרך כלל יקרה בגיל מבוגר יחסית, לכן גם אם בתאריך הבדיקה לא נמצאה גלאוקומה, יש עדיין סיכוי קטן (יחסית) שהיא תופיע במהלך 10 או 20 השנה הבאות.
לגבי קרובי משפחה רחוקים יותר של חולי גלאוקומה, למשל בן דוד, הסיכוי לחלות בגלאוקומה הוא פחות או יותר זהה לסיכון הממוצע באוכלוסייה. מאידך, אנחנו רופאי העיניים מאמינים שכל אדם, גם זה שאין לו בכלל קרובי משפחה עם גלאוקומה שווה שייבדק, ולכן, למרות שקרוב משפחה מדרגה רחוקה (שאיננו הורה, אח, או ילד) לרוב לא מעלה את הסיכון, אבל מכיוון שאותם 2-4 אחוז של סיכון קיימים בעצם לכולנו, לכן עדיין מומלץ להיבדק, אבל הסיכון או הדאגה, צריכים להיות כמו של כל אדם רגיל באוכלוסייה.
השאלה הבאה שנשאלת היא: מאיזה גיל מומלץ לעשות את הבדיקה?
התשובה היא שגלאוקומה בדרך כלל (מלבד במקרים מיוחדים שתכף אגע בהם) לא פוגעת באנשים לפני גיל 40. לכן, אם לחולת גלאוקומה מבוגרת יש ילדים אני לרוב מעדכן אותה שחשוב שיבדקו אצל רופא עיניים החל מגיל 40, ואם להיות צדיקים אפשר גם החל מגיל 35. חשוב שאותם קרובי משפחה יסבירו לרופא עיניים מה הביע אותם אליו, למשל: “לאמא שלי יש גלאוקומה ולכן התבקשתי להגיע לבדיקת עיניים”
מתי אם כן אנו ממליצים להגיע לבדיקה בגיל מוקדם יותר?
התשובה היא – אם אדם מסוים פיתח גלאוקומה בגיל 30, חשוב שבני משפחתו מדרגה ראשונה (אחים וילדים) ייגשו לבדיקה לפחות מגיל הצעיר ב- 5-10 שנים מהגיל שבו אובחנה המחלה. כך שאם אצל אדם אובחנה בגיל 30, שווה שבני המשפחה כבר מגיל 20 ייגשו לבדיקה. אנחנו יודעים שיש גלאוקומות שמתחילות בגיל מוקדם יותר. אחד הדברים שמאפיין גלאוקומות שהתחילו מוקדם הוא שגם אצל קרובי המשפחה שיחלו בגלאוקומה זה יתחיל מוקדם יותר, אז לקחנו 10 שנים מקדם ביטחון כדי לוודא שאם או כאשר תמצא הגלאוקומה היא עדיין תהיה בשלב מוקדם שאז יותר קל לטפל בה והסיכון לנזק גם הוא קטן יותר.
לסיכום, אם יש לכם קרוב משפחה מדרגה ראשונה שידוע שהוא חולה בגלאוקומה, מומלץ שהחל מגיל 40 ואפילו 35 תיגשו לרופא העיניים ותבקשו לעבור בדיקת עיניים לשלילת גלאוקומה. הצד השני של המטבע, החשוב הרבה יותר: אם אובחנתם כחולים בגלאוקומה (או שאתם כבר מטופלים בגלאוקומה), חשוב מאוד (הייתי אומר אפילו חיוני) שתיידעו את קרובי המשפחה מדרגה ראשונה , (גם אם זה ממש לא נעים, וגם אם הייתם שמחים לשמור את המחלה לעצמכם) על מנת שייגשו להיבדק, כיוון שייתכן מאוד והבדיקה הזאת תגרום לכך שהמחלה תאובחן אצל אחד הקרובים שלכם החודש ולא בעוד 9 שנים כשהנזק מגלאוקומה כבר מתקדם. תחשבו כמה תצטערו במידה ולא תשלחו את קרובכם לבדיקה וכתוצאה מכך אותו קרוב משפחה יאובחן רק עוד 9 שנים כאשר מצב הגלאוקומה מתקדם יותר ומורכב יותר לטיפול.
מה עושים אותם אנשים שבכלל אין להם קרובי משפחה עם גלאוקומה?
התשובה היא שאנחנו מאמינים שכדאי לבצע בדיקות עיניים החל מבערך גיל 40 ולבטח מגיל 50. אלו בדיקות שיאשרו שהעיניים שלכם בריאות ומאידך יחפשו מחלות כמו גלאוקומה, בעיות רשתית, קטרקט, צורך במשקפי קריאה ודברים נוספים העלולים לקרות לאנשים בריאים מבלי שהם יודעים עליהם.
אני מאחל לכם בריאות, והרבה בריאות. מאידך, חשוב לזכור שאותם אנשים שנגזר עליהם שתופיע אצלם מחלת עיניים כלשהי, אם יבוצע אבחון מוקד, כאשר המחלה בתחילת דרכה, יש סיכוי הרבה יותר גדול שנצליח לטפל בה בהצלחה ולשמר את הראיה התקינה שלכם עד גיל 120.