[box]
מהו קטרקט רבים מכם וודאי מכירים אדם שעבר ניתוח קטרקט באחת, או בשתי, עיניו. ייתכן ותופתעו ללמוד כי ניתוח הקטרקט הינו, בעצם, הניתוח הרפואי השכיח ביותר המבוצע כיום בעולם, וגם אחד היעילים ביותר. מכיוון שכמעט כל אדם שיחיה מספיק שנים עשוי להזדקק לניתוח קטרקט, מעניין לשמוע מהו קטרקט וכיצד מרפא רופא העיניים המנתח מחלה זאת.
[/box]
ובכן, בתוך כל עין נמצאת עדשה טבעית שאיתה אנחנו נולדים. החל מגיל 40 העדשה הטבעית שלנו, שהינה חלק מגופנו, מתחילה להצהיב ולהתכהות. תהליך זה עשוי להמשך 30-40 שנה, כך שעם השנים עלולים לחוש בטשטוש קל בראיה, טשטוש ההולך וגובר בהדרגה, במשך שנים. במקביל לטשטוש זה, חלים לרוב גם שינויים קלים במספר המשקפיים, כך ששכיח כי אדם בגילאי 60-70 יידרש להחלפת המשקפיים בתדירות הולכת וגוברת, אפילו עד כדי פעם בשנה או יותר. ככל שהקטרקט מתקדם, כך גם ילך ויתגבר טשטוש הראיה. בשלב מסויים יתקשה האדם לקרוא בנוחות, ובפרט את האותיות הקטנות. אלו הנוהגים ברכב עשויים שלא לעבור בהצלחה את מבחן חדות הראיה שהינו חלק חשוב בבדיקות הרפואיות לחידוש רישיון הנהיגה. אם אתה סובל מכל התופעות שהוזכרו, אין זה מעיד בוודאות על כך שהסיבה הינה קטרקט, אך כל אחת מתופעות אלו מצדיקה פנייה לרופא עיניים לצורך אבחון וטיפול .
איך מסתדרים עם קטרקט ?
התשובה לשאלה זו הינה פשוטה למדי. ראשית יש לזכור כי קטרקט הוא מצב שכיח, כך שחלק ניכר מהאנשים מעל גיל 60 סובלים ממנו ונמצאים בשלבים שונים של התפתחותו. שנית, קטרקט אינו כואב, כך שבחיי היום יום הפגיעה היחידה הינה טשטוש ראיה. בשלבים הראשונים ניתן להתגבר על תופעה זו על ידי החלפת מספר המשקפיים וכך לצמצם במידה מסוימת את ההפרעה לראיה. כאשר הקטרקט משמעותי רק בעין אחת, ניתן עדיין לבצע את כל הפעילויות היומיומיות, כולל נהיגה, על סמך חדות ראיה תקינה ושדה ראיה מלא בעין השנייה. רק מיעוט קטן של האוכלוסייה כגון טייסים, רופאי עיניים, נהגי רכב ציבורי וכדומה, חייבים ראיה תקינה בשתי עיניהם. אפשר לומר כי ניתן לחיות חיים מלאים עם קטרקט התחלתי או אפילו בינוני בשתי העיניים, או לחילופין, עם קטרקט מתקדם בעין אחת.עם זאת, אין סיבה שבתחילת המאה ה-21 יאלץ אדם לראות טוב רק באחת מעיניו כאשר ניתן, בניתוח, לתקן את הראיה בעינו ה- “חלשה”. כאשר הקטרקט מגיע לשלב מתקדם בשתי העיניים מורגשת הפרעה ניכרת בתפקוד היום-יומי. אולם אין צורך לחכות עד שלב מאוחר זה על מנת לטפל בבעיה. היות וברור כי המחלה תמשיך להתקדם, וכי ייווצר בעתיד הקרוב או הרחוק מצב בו יהיה צורך בביצוע ניתוח קטרקט, ניתן לשאוף כי שגרת החיים תפגע כמה שפחות, ואם אפשר, שלא תפגע כלל מהפרעת הראיה המתפתחת.
מהלך ניתוח הקטרקט
חולים רבים שואלים את רופא העיניים שלהם אם מדובר בניתוח קשה. התשובה היא: “תלוי עבור מי”. עבור הרופא המנתח זהו ניתוח עדין ומדויק הדורש ריכוז וניסיון רב, ולעומת זאת עבור החולה הניתוח פשוט למדי. המטופל שוכב על המיטה בחדר-הניתוח המשוכלל שבביה”ח רמב”ם במשך כ- 30-40 דקות. ההרדמה המקומית לניתוח מבוצעת בעדינות רבה. בניתוח עצמו המנתח יוציא את הקטרקט העכור דרך חתך קטן, וישתיל עדשה מתקפלת שקופה שתחזיר לעין את השקיפות. מאפייני ניתוח קטרקט המבוצע בידיים מקצועיות ומנוסות כוללים את היכולת לשפר את הראיה בעין המנותחת עם סיכונים ניתוחיים קטנים ככל האפשר. לאחר הניתוח מתחיל תהליך החלמה מהיר למדי, המלווה בהשגחתו של הרופא המנתח.
נאמר לי שמנתחים קטרקט רק כאשר הוא “בשל”, למה הכוונה?
ניתוח קטרקט מבוצע כדי לשפר את הראיה על ידי הסרת העדשה העכורה שמפריעה לראיה, כמו שווילון או חלון מלוכלך מפריעים להסתכל דרכם החוצה. כיום ניתוח הקטרקט הינו ניתוח יעיל המביא לשיפור משמעותי בראיה ברוב הגדול של החולים, ולכן יש הצדקה לבצע אותו כבר כשהפגיעה בראיה היא במידה כזאת שהחולה סובל מירידה משמעותית באיכות חייו, ובכפוף לכך שבדיקת עיניים יסודית מאשרת כי אכן קיימים סיכויים טובים שהניתוח ישפר את הראיה ,ורופא העיניים המנתח אכן ממליץ על ביצועו. כיום אין עוד הצדקה לחכות לקטרקט שיבשיל לחלוטין, מה גם שבשלבים מאוחרים מאוד של קטרקט, עלולים להופיע סיבוכים כגון דלקת תוך-עינית או עליית לחץ תוך-עיני (מצב הנקרא גלאוקומה).
לסיכום
טשטוש ראיה עלול לנבוע מסיבות רבות ושונות, ורופא עיניים מנוסה מסוגל להבדיל ביניהן ולאבחן כראוי את הסיבה לירידה בראיה. במידה וטשטוש הראיה נובע מהתעכרות העדשה, מצב הקרוי קטרקט, כדאי שאותם אנשים ימצאו במעקב סדיר של רופא עיניים, ובבוא היום יופנו למנתח עיניים לביצוע ניתוח קטרקט. ניתוחי קטרקט מבוצעים, כיום, תוך שימוש במיטב הטכנולוגיה, הציוד, המיומנות והניסיון, ומצליחים, ברוב הגדול של המקרים, לשפר את חדות הראיה ולשמר את הראיה לאורך שנים רבות.