רופא עיניים אחד אמר שיש לי קטרקט ואילו רופא עיניים אחר אמר שאין- כיצד זה ייתכן?

לעיתים חולים פונים אלי לא לחוות דעת שנייה כי אם לחוות דעת שלישית. מדוע? ובכן, מכיוון שכבר ביקרו אצל שני רופאי-עיניים, אחד אמר שיש להם קטרקט ואילו השני בדק אותם באותה מידה של יסודיות ואמר שאין. בפרק זה אנסה להסביר כיצד ייתכן מצב כזה, ומדוע בעצם שני הרופאים צודקים בהסבר שלהם, עד כמה שזה נשמע לכם כרגע בלתי אפשרי.

אם כן, כדי לנסות ולהבין את ההבדל הענק בין חוות הדעת הראשונה והשנייה שקיבל אותו חולה, בסמיכות זו לזו, צריך קודם כל להבין מהי מחלת הקטרקט. קטרקט הינו התעכרות של העדשה שיש לכל אחד מאיתנו בתוך העין, שכשאנו נולדים היא שקופה לגמרי (כמו מים צלולים) ועם הגיל, בעיקר בגיל המתקדם, היא הופכת להיות עכורה (כמו חלב). לא יקשה אליכם להסכים כי ניתן להסתכל בקלות דרך כוס זכוכית המלאה מים צלולים, ובניגוד גמור לכך, לא נוכל להביט דרך אותה הכוס כאשר היא מלאה בחלב. במצב זה שבו העדשה הטבעית שלנו עכורה יש צורך בניתוח כדי להשיב את הראייה שאבדה.

מפתיע אולי כי כל אדם מעל גיל 40 (ואני מתכוון לכל אדם מעל גיל 40) מתחיל להראות סימנים של קטרקט שמתקדמים מאוד מאוד לאט, במשך כשלושה עשורים, ולקראת גיל 70, אין זה נדיר כי הקטרקט יגיע לרמת עכירות כזאת המצדיקה ומצריכה ניתוח. לכן, אם יתקשר אלי אדם בן 57 וישאל אותי ‘האם יש לו קטרקט?’, התשובה הינה חד-משמעית: כן. מכיוון שהוא בן 57, העדשה של אותו אדם אינה יכולה להיות צלולה וזכה כמו שהייתה כשהיה בן 20. אפילו בלי לבדוק אני יכול לומר לכל אדם שקורא עמוד זה שאם הוא עבר את גילאי ה40-50 העדשה שלו מראה סימנים עדינים יותר או עדינים פחות של קטרקט.

אם כך, כל מטופל שהוא, מגיל 55 ומעלה, שיוצא מכל רופא-עיניים בכל מקום בעולם, היה צריך לשמוע מרופא-העיניים שיש לו של קטרקט (אמנם רק קטרקט התחלתי, או בינוני שעדיין לא מצריך ניתוח). מצב שכזה היה יוצר אצל חולים רבים חששות, חרדות ודאגות שכלל אינן מוצדקות, מהסיבה הפשוטה שייתכן ואדם זה בן 55 עכשיו אבל רק בגיל 70 (או 80) יזדקק לניתוח. תתארו לעצמכם כמה חולים לחוצים ודואגים היו משוטטים באינטרנט ללמוד מה זה קטרקט. גם בשבילם כתבתי את העמוד הזה.

כדי להפחית את החרדות והדאגות המיותרות הקשורות בכך שאדם שרואה היטב וחש בריא ישמע פתאום שיש לו קטרקט (מה שנכון מבחינה עובדתית, אבל מאוד מלחיץ מבחינה פסיכולוגית), רופאים רבים נוהגים בהסבר שלהם לא לרדת לפרטים ולא לציין כי העדשה שלהם עוברת תהליכים המשנים את צבעה לצהבהב, אלא לומר לחולה- יש או אין לך קטרקט, כשהכוונה היא-יש לך קטרקט שמצדיק ניתוח, או אין לך קטרקט שמצריך ניתוח. מכאן נובע שרופאים אלו יזכירו למטופל את המילה קטרקט לראשונה רק כשהעין הגיעה סמוך מאוד (או שכבר הגיעה) לשלב שבו היא זקוקה לניתוח, לרוב בגיל 65-75. אם כך, ישנם רופאים שמציינים בפני החולים, ובצדק, שיש להם קטרקט התחלתי. עובדה זו לא צריכה להפתיע אף אחד מעל גיל 50 שקרא עמוד הזה. מאידך, ישנם רופאים שעד שהקטרקט לא בשל לניתוח יגידו לחולים שאין להם קטרקט מתוך מחשבה שכשהם אומרים קטרקט, הם מתכוונים לצמד המילים ניתוח קטרקט (‘קטרקט’ כקיצור של ‘ניתוח קטרקט’), ומתכוונים: האם יש לך צורך בחודשים הקרובים לעבור ניתוח קטרקט או שאין לך צורך בניתוח זה.

אם תשאלו אותי מי מהם צודק- התשובה היא ששניהם צודקים. הרופא הראשון מתאר נכון יותר את המצב האנטומי בעין, ולכן מעביר למטופל את תוצאות הבדיקה באופן מהימן יותר. לעומתו, הרופא השני מתאר נכון יותר את השתלשלות האירועים הצפויה (כן ניתוח או לא ניתוח) וחוסך למטופלים רבים דאגות וחששות שאינן במקומן (לפחות לא בשנים הקרובות).

ובכן, מה אני עושה במרפאתי? התשובה היא שהגישה שלי משלבת את שני ההסברים שקיבלתם כעת (בעצם את הגישה של שני סוגי הרופאים שפגשתם בדף זה). לפי גישתי אעלה את נושא הקטרקט בפני חולה ברגע שהרושם שלי הוא שבשנה הקרובה החולה יזדקק לניתוח. לחולים שברור לי שלא יזדקקו לניתוח בשנה הקרובה אומר שאין להם קטרקט או שאין להם קטרקט משמעותי, או במילים אחרות: ‘העדשה שלכם נראית בדיוק כמו שעדשה צריכה להראות אצל אנשים בריאים בני גילכם’.

מאידך, מטופל שיאמר לי שכבר נאמר לו שיש לו קטרקט (למשל המטופל שהזכרתי בתחילת דף זה שמגיע לחוות דעת שלישית) או לחליפין מטופל המוטרד כבר מהשאלה ‘איך הקטרקט שלי מתקדם’, אסביר ביתר פירוט כי מגיל 40 מתחילים שינויים שנמשכים לרוב כשלושה עשורים עד שעכירות העדשה מחייבת ניתוח. אמשיך ואומר כי לפי מראה העדשה בבדיקתך אתה רק בתחילת התהליך, או לחליפין ‘נשארו לך לעניות דעתי מעל 5 שנים’ או ‘רק שנים ספורות’ עד שתזדקק לניתוח. בהמשך אוסיף ואומר כי אף פעם אי אפשר לנבא מתי בדיוק יגיע הצורך בניתוח העתידי, אולם מקצב ההתקדמות של הקטרקט מבדיקה לבדיקה אפשר לעיתים להסיק באופן כללי כמה שנים של ראיה צלולה עוד נשארו למטופל.

לסיכום, כל אדם מעל גיל 40 שרוצה לדעת האם קיימת אצלו התחלה של קטרקט בעין, התשובה העובדתית הינה ‘כן’. מאידך, כל מטופל שירצה לדעת האם הוא זקוק לניתוח קטרקט בזמן הקרוב או שהוא יכול להמשיך לתפקד כמו שהוא- כולל צפייה בטלוויזיה, קריאה ונהיגה בבטיחות, יזדקק המטופל לגשת לרופא-עיניים לבדיקת עיניים שגרתית, שם יאמר לו האם הגיע לנקודה בה כדאי לעבור ניתוח קטרקט או שאפשר לחכות עוד חודשים, שנים או לפעמים אפילו עשרות שנים עד שהניתוח יהפוך להיות רלוונטי ונחוץ.

אתר זה מכיל אינפורמציה רבה על ניתוחי קטרקט.  אינפורמציה מעמיקה על הניתוח תוכלו למצוא בפרקים הבאים: מהלך ניתוח קטרקט, עדשה תוך-עינית, מה יקרה אחרי הניתוח.

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

catarcat-slider-2
מהו קטרקט
קטרקט הינו מצב שכיח, המופיע לרוב החל מגיל 60-65, ושכיח מאוד בשנות השבעים והשמונים.  הופעת קטרקט הינו מצב שבו העדשה הטבעית שיש בעין שלנו (העדשה שאנחנו נולדים איתה), מחליפה את צבעה לאט-לאט, משקופה (כמו מים)...
Lens_cat_vs_IOL-top
ממה נגרם קטרקט
קטרקט (הנקרא בעברית ירוד) נגרם מסיבות שונות אשר המשותף לכולם הינו פגיעה ממושכת בחילוף החומרים של העדשה. בעוד שקיימות מספר סיבות להיווצרות קטרקט, הסיבה השכיחה ביותר הינה הגיל, (מה שידוע בשם קטקרט תלוי-גיל),...
catarcat-slider-2
האם קטרקט עובר בתורשה
מטופל שאובחן לאחרונה כסובל מקטרקט עשוי להיות מוטרד האם הקטרקט הינו מחלה תורשתית, או לא.  התשובה לשאלה זו מעט מורכבת.  ניתן להתחיל בקביעה כי כל אדם שהוא, אם רק יחיה מספיק שנים, יפתח קטרקט. רוב האנשים יפתחו...
תמונה של קטרקט עכור ביותר
אילו סוגי קטרקט קיימים
ניתן לסווג ולמיין את סוגי הקטרקט השונים במספר דרכים: סיווג לפי מיקום העכירות: קטרקט גרעיני (נוקלארי) מופיע במרכז העדשה באזור הגרעין. קטרקט זה מתפתח לרוב עם הגיל וגורם לטשטוש ראיה וכן לתמונה הנראית כהה...
פרופ' איתן בלומנטל בודק מטופל
כיצד יאבחן רופא העיניים שלך אם יש לך קטרקט
התשובה לשאלה זו פשוטה. כל רופא עיניים, במהלך בדיקת עיניים שגרתית בודק את שקיפות העדשה הטבעית שיש לנו בכל אחת מהעיניים, עדשה שנולדנו איתה. רופא העיניים מאבחן האם העדשה עדיין שקופה או שהחל בה תהליך שנקרא...