קטרקט הינו מצב שכיח למדי בגיל המבוגר. ניתן לומר בביטחון כי כל אחד מאיתנו יפתח קטרקט אם יחיה מספיק שנים. מתי מתחיל הקטרקט? ובכן, השינויים הראשוניים מופיעים כבר בגיל 40 (כן, ארבעים), אולם לרוב לוקח עוד כ- 25-30 שנים נוספות עד שהקטרקט מבשיל לנקודה שבה ימליץ הרופא על ניתוח.
תשובתי הינה כי מבחינת העין אין מניעה לבצע את הניתוח גם בגיל המבוגר מאוד. המגבלה היחידה כמעט הינה שהחולה יהיה נייד במידה כזאת שיוכל להגיע לבית-החולים לניתוח ולביקורות שלאחר הניתוח.
לא אחת פונים אליי בשאלה “האם לא עדיף כבר לוותר על הניתוח בגיל כה מבוגר, שהרי האדם כבר לא במיטבו”. כתשובה אציין כי דווקא אותם אנשים מבוגרים לרוב אינם ניידים במיוחד (לא תמצאו אותם על חוף הים או על פסגת האלפים), וקרוב לוודאי שהם מבלים את עיקר זמנם בקריאה, צפייה בטלוויזיה ואירוח בני-משפחה בחדרם. דווקא כדי לשמר את הפעילויות האלו, חשוב מאוד לשמור על איכות ראייתם, ואף לשפר אותה במידת האפשר. אם ישנו סיכוי שניתוח קטרקט בגיל 95 יוכל להחזיר ראייה שתאפשר קריאה לאדם שכבר שנים נמנע מקריאה (למעט הכותרות הגדולות של העיתונים היומיים), אין לי ספק ששווה להציע אפשרות זאת לאותו האדם, ולתת לו לקבל את ההחלטה הסופית.
במידה ואתם מכירים אדם קרוב לכם שטוען בתוקף כי “כבר אין מה לקרוא בעיתונים, ושגם בטלוויזיה כבר לא משדרים שום תוכנית ששווה לראות”, אדם שעד לפני מספר שנים היה פעיל ביותר, סקרן ומעורה בסובב אותו, כדאי לשאול את עצמכם שתי שאלות: ראשית, האם יתכן וזו דרכו להסתיר (מהסביבה ומעצמו) פגיעה קשה בראייה ואובדן הדרגתי של היכולת לקרוא, למשל עקב קטרקט. קטרקט הינה הסיבה השכיחה ביותר להחלשות הראיה בגיל מבוגר, ולמזלם של המטופלים, כאשר מדובר בקטרקט ניתן בסבירות גבוהה לשפר את ראייתם בעזרת ניתוח. מנגד, רצוי גם לוודא שלא מדובר במצב של דיכאון, שאף הוא אינו נדיר בגילאים המבוגרים. הסיבה שהזכרתי שתי מחלות שכיחות אלו (קטרקט ודיכאון) הינה מכיוון שבשתיהן ניתן לטפל כיום יחסית בקלות, וברוב הגדול של המקרים להצליח להביא לשיפור משמעותי באיכות החיים של המטופל.
בניתוח קטרקט, המבוצע כיום (לרוב דרך חתך קטן וללא תפרים), המנתח יוציא מהעין במהלך הניתוח את העדשה העכורה, ובמקומה ישתיל עדשה מתקפלת שקופה לחלוטין. שיפור השקיפות של לעין, מביא לכך שחדות הראייה משתפרת משמעותית. טכניקת הניתוח השתפרה פלאים בשנים האחרונות, וכיום ניתן להציע פתרונות גם לעיניים מורכבות הסובלות ממספר מחלות בו זמנית. במחלקת העיניים של המרכז הרפואי רמב”ם בחיפה לעיתים מטפלים באותו החולה (ולעיתים אפילו באותה העין) מספר רופאי עיניים כצוות, כאשר כל אחד מטפל (ולעיתים מנתח) את אותן מחלות שבהן הוא המומחה בתחום.
לסיכום, קיימות מספר מחלות עיניים של הגיל המבוגר המאופיינות בפגיעה בראייה, עד כדי אובדן היכולת לקרוא. הקטרקט הוא אחד הגורמים העיקריים לפגיעה הדרגתית ואיטית בראיה של שתי העיניים מעל גיל 65. ניתן כיום להציע פתרון ניתוחי הנותן תקווה לשיפור משמעותי בראיה ובאיכות החיים לרוב הגדול של המנותחים הפונים אליי בתחום הגלאוקומה והקטרקט.