חולים בגלאוקומה רגילה (הנקראת גם גלאוקומה של זווית פתוחה) מטופלים לרוב בטיפות עיניים. כאשר הלחצים גבוהים למרות טיפול תרופתי, ישנה אפשרות לבצע, לפי שיקול דעתו של הרופא המנתח, טיפול לייזר, או ניתוח, כדי להוריד את הלחץ התוך-עיני. טיפול הלייזר נקרא טרבקולופלסטי, ומטרתו לשפר את ניקוז הנוזל החוצה מהעין, דבר שיביא ברוב המקרים לירידה נוספת בלחץ.

ללייזר זה ישנם יתרונות וחסרונות כאחד. היתרונות כוללים את העובדה שהטיפול בטוח ורק לעיתים נדירות ביותר מופיעים סיבוכים. החסרונות של טיפול לייזר זה כוללות את העובדה שאינו משפיע על כל החולים (בממוצע הוא ישפיע על שלשה מתוך ארבעה חולים). בנוסף, משך ההשפעה מוגבל לרוב למספר שנים (לרוב עד חמש שנים). טיפול לייזר זה עוזר להורדת הלחץ, אולם אינו מחליף את הטיפול התרופתי אלא מתווסף אליו.

אתאר בקצרה חולה אופייני המועמד לעבור טיפול לייזר:

מדובר בחולה גלאוקומה של זווית פתוחה, המטופל בשלושה סוגי טיפות, אך למרות זאת הלחצים בעין נעים בין 20-25. הנזק לשדה הראייה הוא בינוני, אולם יש רושם של החמרה איטית בשדה הראייה האחרון לעומת שדה הראיה שביצע שנה קודם. רופא העיניים שבדק אותו בקופת החולים התרשם כי הטיפול התרופתי אינו מספיק ושקל תוספת של טיפול לייזר או ניתוח. לצורך כך פנה החולה למרפאתי לחוות דעת נוספת ולטיפול.

לאחר בדיקה יסודית של העין שכללה הרחבה, פענוח שדות הראייה שהביא איתו ובדיקת עזר נוספת, התרשמתי כי אכן יש צורך להוריד את הלחץ על מנת לאזן את הגלאוקומה. בשלב ראשון המלצתי לו על טיפול לייזר ועדכנתי אותו כי אם טיפול הלייזר לא יספיק, יתכן ויזדקק בעתיד הלא רחוק לניתוח. החולה שקל את המידע שניתן לו ולאחר התייעצות קצרה עם אשתו החליט כי אכן טיפול הלייזר מקובל עליו. שבועיים מאוחר יותר עבר החולה את טיפול הלייזר.

ביום הטיפול הגיע החולה למרפאה ללא כל הכנות מיוחדות, כפי שהיה מגיע לביקורת רגילה. ההבדל היחיד הוא, שלאחר טיפול הלייזר שוהה החולה כחצי שעה עד שעה לבדיקה נוספת לפני שחוזר לביתו. לא צפויים כל כאבים בזמן הטיפול בלייזר (ואף לא אחר-כך). משך הטיפול הוא כעשר דקות. לאחר טיפול הלייזר רצוי להעביר ערב שקט בבית, ללא אירועים מיוחדים כהצגה או ארוחה במסעדה. ניתן לקרוא ולראות טלוויזיה כרגיל מייד לאחר טיפול הלייזר. למחרת בבוקר ניתן לחזור לשגרה ללא כל מגבלות.

מכאן שטיפול לייזר זה, הנקרא טרבקולופלסטי (או טרבקולופלסטיה), הינו עדין ביסודו, כמעט ואינו כרוך בסיכונים, ובסך-הכל נחשב לטיפול יעיל באותם מקרים המתאימים אליו.

חשוב להדגיש כי קיימים סוגים רבים של טיפולי לייזר במחלות עיניים. בגלאוקומה למשל קיימים מעל חמישה סוגים של טיפולי לייזר, שלכל אחד מהם רמת סיכון ויעילות שונה.

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

מנתח במהלך ניתוח קטרקט
למה חשוב לאבחן איזה סוג גלאוקומה קיימת אצלך?
גלאוקומה הינה קבוצת מחלות בעלות מאפיינים דומים (לחץ גבוה, פגיעה בעצב הראיה ופגיעה בשדה הראיה) אולם היא מתחלקת לסוגי גלאוקומה שונים, כגון: גלאוקומה ראשונית לעומת משנית גלאוקומה של זווית פתוחה לעומת זווית...
קפסולוטומיה- טיפול לייזר אחרי ניתוח קטרקט
האם לייזר לקטרקט משני (קפסולוטומיה) כואב
התשובה הקצרה היא לא!, מכיוון שאין בקופסית האחורית (שממנה מנקים את העכירות) כל סיבי כאב. התשובה הארוכה: במהלך פרוצדורת הלייזר מניחים עדשת מגע על העין, לאחר הרדמת העין, ופעולה זו עשויה להיות מעט לא נוחה,...
פרופ' איתן בלומנטל ליד מכשיר לייזר
טיפולי לייזר לגלאוקומה
קיימים ניתוחי לייזר שונים לטיפול בגלאוקומה. לסוגי גלאוקומה שונים מותאמים סוגים שונים של טיפולי לייזר. בגלאוקומה של זווית פתוחה טיפול הלייזר הנקרא טרבקולופלסטי (trabeculoplasty) נועד להגביר את ניקוז הנוזל...
eye_drops
מה עדיף כטיפול התחלתי בגלאוקומה: טיפות או טיפול לייזר?
חולה שאובחן לראשונה עם גלאוקומה יקבל מהרופא שלו מרשם לטיפות עיניים שאותן יצטרך לשים כל יום, פעם, פעמיים או שלוש פעמים ביום (תלוי בסוג הטיפה) לשארית חייו. זוהי גזרה לא פשוטה, אולם אנו הרופאים יודעים בביטחון...
זרימת הנוזל התקינה בתוך העין
מהי גלאוקומה
מהי מחלת הגלאוקומה ומדוע כה חשוב לטפל בה? מחלת הגלאוקומה הינה מחלת עיניים שכיחה שמסוגלת לגרום לנזק משמעותי לעצב הראיה, וכתוצאה מכך עלול להיפגע שדה-הראיה, ובהמשך גם חדות-הראיה באותה העין. בגלאוקומה, אבחון...