מדוע טיפות העיניים שורפות לי בכל פעם מחדש?
התשובה היא שלכל בני האדם, חולים ובריאים, טיפות העיניים שורפות מחדש בכל פעם שמטפטפים אותן לעיניים. ישנן טיפות ששורפות יותר וישנן טיפות ששורפות פחות. ככלל, ככל שאתה צעיר יותר, טיפות העיניים ישרפו יותר, אנחנו רואים זאת מדי יום במרפאה: טיפות שאנחנו מטפטפים באופן שגרתי בכל בדיקה- שורפות הרבה יותר לילדים מאשר לאנשים מבוגרים. ודאי תזכרו שטיפות העיניים שרופא העיניים מטפטף כדי לבדוק לחץ – טיפות של הרדמה מקומית, תמיד שורפות, בד”כ השריפה חזקה ביותר בשנייה הראשונה מייד לאחר שהטיפה נוגעת בעין, ואז לאט לאט התחושה מתפוגגת.
מדוע טיפות שורפות? זה קשור להרכב הכימי שלהן. לעיתים הרכב הטיפה עלול להיות מעט חומצי יותר מהרכב הדמעות, ולפעמים זה קשור לחומרים שהטיפה מכילה שגורמים לה לשרוף. לא צריך לחשוש מזה, זה לא מסוכן, זה לא פוגע בעיניים אבל זה בפירוש לא נעים. אף אחד מאיתנו לא אוהב שמטפטפים לו טיפות לעין ובמיוחד לא כשהן שורפות.
לאותם חולים שמטפטפים טיפות עיניים לגלאוקומה ידוע ומוכר שלא כל טיפות העיניים שורפות באותה מידה, חלק יותר וחלק פחות.
חשוב לציין שהשריפה של טיפות העיניים קשורה לא רק לטיפות עצמן אלא גם לתקינות של פני שטח העין. אתאר דוגמא מתחום לגמרי אחר כדי להמחיש לכם את ההסבר: אתם ודאי זוכרים שכשהייתם ילדים והיה צורך למרוח יוד על פצע טרי, זה שרף מאוד (מאוד). תאמינו לי שאם הייתם מורחים את אותו היוד על שטח עור בריא- לא הייתם חשים אותו כלל.
אותו העיקרון חל באותה המידה גם על השריפה שחשים בעקבות לקיחה של טיפות עיניים. אם העיניים יבשות, שרוטות או פצועות, טיפות העיניים ישרפו הרבה יותר מאשר אם העין בריאה, ולמה אני מתכוון? אותם חולים הסובלים מיובש בעיניים למדו “על בשרם” שכאשר היובש רב יותר, טיפות העיניים שהם לוקחים מדי יום בקביעות לגלאוקומה (או לכל סיבה אחרת) ישרפו הרבה יותר, ואילו כשהיובש מינימאלי טיפות העיניים שורפות פחות.
באותה מידה, אבל בצורה קיצונית יותר, בימים הראשונים אחרי ניתוחי עיניים טיפות העיניים ישרפו הרבה יותר בגלל שפני שטח העין נפגע בניתוח ועדיין לא הספיק להחלים לגמרי. לדוגמא, החתכים שמבוצעים בניתוח, למרות היותם מיקרוסקופיים, עדיין חשים את הטיפות וגורמים לשריפה של העין בימים הראשונים עד שהם מחלימים.
חשוב לציין שטיפות ליובש לא אמורות כמעט לשרוף, מכיוון שההרכב הכימי שלהן בנוי כך שהן אמורות שלא לגרום לאותה תחושה לא נעימה המתבטאת כשריפה. זאת לעומת כמעט כל סוגי הטיפות האחרים (טיפות להורדת לחץ, למדידת לחץ, להרחבת האישון, אנטיביוטיקות, וכו’) שגורמות לתחושת שריפה, מי יותר ומי פחות.
לסיכום, כל טיפות העיניים (אולי למעט דמעות מלאכותיות) שורפות! זוהי תופעה נורמאלית וידועה מראש. יודע את זה יצרן התרופה, יודע את זה הרופא\רופאה ועכשיו, אחרי קריאת דף זה גם אתם יודעים את זה. חלק מהטיפות שורפות יותר, חלק פחות, תלוי בהרכב הכימי שלהן. אולם, חשוב לדעת כי אם אתם מטפטפים בדיוק את אותן טיפות-העיניים יום אחרי יום, ומגלים שיש ימים שהטיפה שורפת יותר לעומת ימים שהטיפה שורפת פחות, או לחליפין עין ימין שורפת יותר ועין שמאל פחות, תדעו שהבדלים אלו קשורים לתקינות פני שטח העין שלכם שלרוב הוא תולדה של יובש, אלרגיה, שפשוף או כל פגיעה מיקרוסקופית אחרת בשלמות פני שטח העין. הייתי אפילו אומר שאם טיפות העיניים הרגילות שלכם מתחילות לשרוף באופן יוצא דופן בתקופה מסויימת, זה יכול אפילו להיות רמז שאולי שווה לכם להשתמש בדמעות המלאכותית כדי לשפר את תקינות פני שטח העין, לפחות באותן תקופות שתחושת השריפה עולה באופן ניכר.