האם ניתן לבצע משהו שיאפשר לי להפסיק להיות חולה גלאוקומה?
מדי פעם שואל אותי אחד החולים שלי האם יש משהו שאני יכול לעשות, טיפול כלשהו, ניתוח, או אפילו טיפול שיש אולי רק בחו”ל שיאפשר לי להפסיק להיות חולה גלאוקומה, או במילים אחרות, שיבריא אותי לחלוטין. לצערי, תשובתי היא שמחלת הגלאוקומה היא מחלה כרונית (בדומה לסכרת, יתר לחץ דם או עודף כולסטרול): ברגע שחלית בה לצערנו הרב היא תמיד תישאר ברקע. זאת אומרת, נגזר עליך להמשיך טיפול בגלאוקומה ולהיות במעקב שגרתי של רופא עיניים שיבדוק האם הלחצים מאוזנים, האם שדה הראיה יציב והאם העצב לא התדרדר.
במילים אחרות, המשמעות היא שאין בידי הרפואה המודרנית דרך להפוך חולה גלאוקומה לאדם שאינו חולה בגלאוקומה, ולכן אנחנו הרופאים קוראים לסוג כזה של מחלה: “מחלה כרונית”. לעומת זאת, הטיפול בגלאוקומה בפירוש יכול לאפשר למטופל להתמודד היטב ובהצלחה עם נזקי המחלה כך ששתי העיניים תמשכנה לראות עוד שנים רבות ואפילו לתמיד.
אם נשווה חולה גלאוקומה מטופל לחולה גלאוקומה שאינו מטופל, הרי כמעט בוודאות שדה הראיה של חולה הגלאוקומה שאינו מטופל ימשיך להתדרדר, או במילים אחרות, כמות השחור בשדה הראיה תלך ותגדל עד שעלול להגיע יום שבו העין תפסיק לראות. בניגוד מוחלט לחולה הלא מטופל, שדה הראיה של החולה המטופל יהיה לעיתים יציב, ולעיתים יתדרדר בקצב מאוד מאוד איטי כך שהפגיעה בשדה הראיה והפגיעה בראיה באותה עין תהיה משמעותית קטנה יותר, הרבה פחות מאשר המצב אילו עין זאת לא היתה מקבלת טיפול (למשל מכיוון שהאדם עדיין לא אובחן כסובל מגלאוקומה). בהקשר זה חשוב להזכיר שגלאוקומה הינה מחלה שכמעט ואין לה סימנים כך שהדרך היחידה לדעת אם יש או אין לך גלאוקומה היא לעבור בדיקת עיניים יסודית אצל רופא עיניים.
לפעמים שואלים אותי ספציפית בהקשר של ניתוחים, ‘דוקטור, אם אני אעבור ניתוח לגלאוקומה האם העין שלי תתרפא?’ התשובה היא שחולים שאכן זקוקים לניתוח גלאוקומה, מצבם לרוב משתפר משמעותית בעקבות הניתוח, אולם, חולים שלא זקוקים לניתוח לגלאוקומה – תהיה זאת טעות לנתח אותם.
הטיפול בגלאוקומה מתחלק לשניים: במקרים הקלים יותר, טיפות עיניים ובמידת הצורך טיפול לייזר יספיקו לרוב. לעומתם, מקרי הגלאוקומה הקשים יופנו לשקול ניתוח. זהו תפקידו של רופא העיניים ומומחי הגלאוקומה לשקול “מה בעד ומה נגד”, ולהחליט מה הטיפול הנכון עבור כל עין ועין.
אותם החולים שבסופו של דבר נזקקו לניתוח גלאוקומה, הלחץ בעיניהם לרוב ירד משמעותית בעקבות הניתוח, אולם, גם לאחר הניתוח יהיה צורך להמשיך לקחת טיפות עיניים. לכן, למרות שטיפות העיניים שניתנות אחרי ניתוחים עשויות להיות שונות מאלו שניתנו לפני הניתוח, גם החולים המנותחים ימשיכו להיות חולי גלאוקומה, וימשיכו להיות מטופלים ובהשגחת רופא עיניים לתמיד, כדי לוודא שהגלאוקומה יציבה (שלא התעוררה מחדש).
שיהיה לכם הרבה בריאות.