(הנקראת גם גלאוקומה של זווית-סגורה)

חולי הגלאוקומה מתחלקים לסוגים שונים, מכיוון שישנם סוגים שונים של מחלת הגלאוקומה, ולכן לא בכל עין מתבטאת הגלאוקומה באותה הצורה. לכן גם הסיבה לעליית הלחץ עשויה להיות שונה מעין לעין. לכן אנו מחלקים את מחלת הגלאוקומה למספר סוגים, כשלכל קבוצה מאפיינים שונים בבדיקת העין, פרוגנוזה שונה (מה צופן העתיד) וגם טיפול שונה. מהסיבות שמניתי חשוב מאוד לאבחן את סוג הגלאוקומה שממנו סובלים. בין סוגי הגלאוקומה השונים קיים סוג אחד הנקרא “גלאוקומה של זווית צרה”.

לעיניים אלו מספר מאפיינים ייחודיים: הן לרוב קטנות יותר (עיניים ארוכות רואי הדורשות משקפיים מסוג פלוס), מבנה עין זה שכיח הרבה יותר בנשים, שכיח כי קיים בעיניים אלו קטרקט התחלתי (או בינוני), והחשוב מכל, מבנה הזווית הינו צר יותר מהמקובל באנשים אחרים. אזור “הזווית” מורכב מנקודת המפגש של הקשתית והקרנית, ויש לנו עניין מיוחד בו מכיוון ששם מתבצע ניקוז הנוזל היוצא מהעין. סתימה באזור הזווית תביא לעליית לחץ משמעותית ובעקבות כך להתקף חריף של גלאוקומה. זווית צרה מהווה בעצם גורם סיכון למצב של זווית סגורה, שעלול לגרור בעקבותיו התקף חריף של גלאוקומה.

עיניים שלהן מבנה זווית צרה יישארו כך כל חיי האדם, אולם חשוב לדעת כי עם הגיל קיימת נטייה של הזווית להפוך צרה אף יותר, לכן לעיתים בגילאי 60-70 עלולה זווית צרה להפוך לזווית סגורה. יש באפשרותנו להקטין (עד כדי מניעה) את הסיכון להופעת התקף חריף של גלאוקומה על-ידי ביצוע של טיפול לייזר המכונה אירודוטומי (או אירידוטומיה), שאודותיו פירטתי בהרחבה בפרק: טיפול לייזר בגלאוקומה של זווית-צרה: אירידוטומי.

אם-כך, אדם שאובחן כסובל מזווית צרה עשוי ליהנות מטיפול מונע המבוצע באמצעות לייזר, הרבה לפני שמופיעות אילו שהן תלונות או הפרעות מורגשות בעיניים. טיפול זה יכול להקטין מאוד את הסיכוי שמבנה של זווית צרה ייהפך בעתיד למצב של זווית סגורה, ובעקבותיו הופעה של התקף גלאוקומה חריף. חשוב לציין כי אין זה טריביאלי לאדם שמעולם לא סבל מכל בעיה בעיניים להסכים לטיפול לייזר בעיניים רק משום שרופא עיניים איבחן כי הזווית שלו צרה. מטופלים ששומעים על כך בפעם הראשונה מהססים לעיתים קרובות לגבי ביצוע הטיפול בהעדר כל תלונות או בעיות עיניים מורגשות, אולם, חשוב לזכור כי טיפול מונע זה עשוי לחסוך בעתיד התקף חריף של עליית לחץ, התקף הנקרא גם “התקף לב של העין”, העלול לגרום לנזק קשה ובלתי הפיך לעין ולראיה.

לסיכום, אם אבחנו אצלך או אצל בן-משפחתך מצב של זווית צרה, ישנה אפשרות שתוכל ליהנות מטיפול מונע שמבוצע על-ידי לייזר, ושמטרתו למנוע עד כמה שניתן הופעה של התקף גלאוקומה חריף בשלב כלשהו בהמשך החיים. מכיוון שההחלטה לבצע טיפול לייזר לעיניים (שהינו בעצם ניתוח קטן) אינה פשוטה, רבים מחולים אלו פונים לרופא עיניים נוסף המומחה לגלאוקומה בבקשה לחוות דעת שנייה, כדי לאשר (או לשלול) את האבחנה, ואת הצורך בטיפול לייזר מסוג אירידוטומי.

מטופל שכזה הפונה למרפאתי יעבור בדיקת עיניים יסודית ומעמיקה כדי לאסוף את מירב האינפורמציה בשאלה האם טיפול לייזר שכזה אכן נחוץ. במידה ומכלול הנתונים מצביעים על סיכון בהמשך החיים לפתח התקף חריף, סיכון ממשי המצדיק טיפול לייזר מניעתי (פרופילקטי), אשב עם המטופל ואסביר לו את מצבו ואת האפשרויות העומדות לפניו. לרוב ישתכנע המטופל כי אכן טיפול כזה חשוב לשמירת בריאותו, וביכולתנו להפיג את החשש להתקף גלאוקומה חריף בעתיד. במקביל, ישנם מטופלים שבעקבות בדיקה יסודית לא נראית סבירות גבוהה לבעיה המסכנת את בריאותם בטווח הקרוב, או בכלל, ואז ניתן לוותר על טיפול הלייזר, או לחליפין, להמשיך במעקב בלבד תוך השגחה על מידת ההיצרות של הזווית במהלך השנים הבאות כדי להתרשם אם מופיעה אינדיקציה (צורך) מחודשת ללייזר, או אם ניתן להמשיך בהשגחה בלבד. חשוב לציין כי גם מטופלים שעבורם אקבע כי הם אכן זקוקים לטיפול לייזר, לרוב אין מדובר בדחיפות מיידית, וניתן לרוב לאפשר להם לחשוב על כך מספר שבועות ואז לחזור לביקורת נוספת כדי להחליט סופית על האפשרויות העומדות בפנינו.

טיפול הלייזר עצמו אינו כואב או ממושך, הוא מבוצע במרפאה (אינו דורש אישפוז או שהייה ארוכה במרפאה), ודרגת הסיכון שלו נמוכה, כך שהרוב המכריע של המטופלים עוברים אותו ללא בעיות מיוחדות. על כך ניתן לקבל אינפורמציה מעמיקה נוספת בפרק: טיפול לייזר בגלאוקומה של זווית-צרה: אירידוטומי.

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

קפסולוטומיה- טיפול לייזר אחרי ניתוח קטרקט
האם לייזר לקטרקט משני (קפסולוטומיה) כואב
התשובה הקצרה היא לא!, מכיוון שאין בקופסית האחורית (שממנה מנקים את העכירות) כל סיבי כאב. התשובה הארוכה: במהלך פרוצדורת הלייזר מניחים עדשת מגע על העין, לאחר הרדמת העין, ופעולה זו עשויה להיות מעט לא נוחה,...
עכירות משמעותית וממוקדת בקרנית
עכירות בקרנית
הקרנית הינה החלק הקדמי ביותר של העין שדרכו נכנס לעין האור. הקרנית הינה בעובי של בין חצי מילימטר למילימטר אחד, וחייבת להיות מורטבת כל הזמן בכדי שלא להתייבש. הרטבה זאת מבוצעת ע”י הדמעות ותנועת העפעפיים. שקיפות...
תמונת העין- אישון רחב
גלאוקומה פיגמנטרית (Pigmentary glaucoma)
גלאוקומה זו נקראת גם גלאוקומה עקב פיזור פיגמנט. מדובר על הפיגמנט הטבעי שדבוק לקשתית- החלק בתוך העין שקובע את צבע העין. בעיניים רגילות הפיגמנט מחובר לרקמה ולכן איננו יוצר בעיות כלשהן. בסוג גלאוקומה זאת...
מנתח במהלך ניתוח קטרקט
למה חשוב לאבחן איזה סוג גלאוקומה קיימת אצלך?
גלאוקומה הינה קבוצת מחלות בעלות מאפיינים דומים (לחץ גבוה, פגיעה בעצב הראיה ופגיעה בשדה הראיה) אולם היא מתחלקת לסוגי גלאוקומה שונים, כגון: גלאוקומה ראשונית לעומת משנית גלאוקומה של זווית פתוחה לעומת...
קטרקט התחלתי מסומן בעזרת חיצים
למה לעבור ניתוח קטרקט
למי שעבר ניתוח קטרקט מוצלח, שאלה זו תישמע ברורה מאליה, אפילו תמוהה: בשביל לראות. אתחיל במספר עובדות: ניתוח קטרקט הינו הניתוח השכיח ביותר בעולם, ואחד הניתוחים עם אחוז הסיבוכים הנמוך ביותר. מעניין לומר...