אלרגיה הינה תופעה שכיחה מאוד, שבה אנשים מגיבים בגירוי יתר לחומרים, כימיקלים או לחומרים מן החי, שרוב בני-האדם האחרים אינם סובלים מהם ולא מגיבים אליהם.
אלרגיה יכולה להתפתח לאבקנים של צמחים מסוימים, לאוכל מסוים, לפרוות של חיות, לקרדית אבק הבית (חיה מיקרוסקופית החיה באבק, בשטיחים ובמצעי המיטה המזרון והכרית, ושאליה אנשים רבים מפתחים אלרגיה) ולמגוון רחב מאוד של כימיקלים וחומרים.
רוב האלרגיות מתפתחות לחומרים מן החי או מן הצומח. העין הינה האיבר הכי רגיש בגוף. האם ישנו עוד איבר או משטח בגוף שירגיש כה רע כתוצאה מגרגר חול או ריס שנוגעים בו? כשמדובר בעיניים שלנו, כולנו “נסיכות” (אם מוכר לכם סיפור האגדה על הנסיכה והעדשה?).
אלרגיה קשורה לתהליכים אימונולוגיים, חיסוניים בגוף, שמתווכים על ידי נוגדנים ותאים מסוימים במערכת החיסונית שמסיבה כלשהי עובדים ביתר (מופעלים גם כאשר הם אינם אמורים להיות מופעלים). זאת אומרת, הם מפתחים תנגודת מאוד אקטיבית ותגובה חיסונית חזקה ל”אלרגנים”, חומרים שהם בעצם לא היו אמורים להגיב אליהם.
אם כן, אלרגיה היא תופעה מאוד לא נעימה אך שכיחה מאוד במין האנושי, והרבה מאוד אנשים סובלים ממנה בצורות שונות. באופן כללי אלרגיה יכולה להתבטא כפריחה של העור, כהתקף אסטמטי, כנזלת קשה וכרונית ובצורות נוספות. החלק שבעין המגיב לאלרגיה בתגובה החזקה ביותר הוא הלחמית, שהינה קרום דק ושקוף העוטף את האזורים הלבנים של גלגל העין ואת הצד הפנימי של העפעפיים. הלחמית בחולים אלרגיים הופכת אדומה, מגורה, מגרדת מאוד, ועלולה להופיע גם דמעת חזקה. מה שמאפיין את האלרגיה לעיתים קרובות הוא העונתיות שלה וההופעה שלה בהקשר לחשיפה לחומרים ספציפיים. למשל, אדם שהינו אלרגי לדשא, יופיעו אצלו תופעות אלרגיות כאשר ימצא בקרבת דשא ובמיוחד כשהדשא הזה נקצר. אדם שאלרגי לפריחת האורן, תופיע אצלו האלרגיה בעונה שבה האורן פורח, תמיד באותה העונה של השנה.
אדם שהינו אלרגי לפריחה ולאבקנים “יפרח” אף הוא בעונת האביב, ואילו מי שאלרגי ל”קרדית אבק הבית”, חיה מיקרוסקופית שניזונה וחיה בתוך אבק שנמצא למשל בבית בשטיחים או במזרון המיטה, יהיה אלרגי כשייחשף לסביבה זו. קיימות כיום תרופות רבות לאלרגיה הן בכדורים והן בטיפות עיניים. אותם האנשים שהאלרגיה שלהם מתבטאת רק בעיניים יכולים להסתפק בטיפות עיניים בלבד.
אם אדם יודע כי הוא אלרגי בעיניים ולא היה בהקשר זה אצל רופא העיניים שלו ב 3-4 שנים אחרונות, מומלץ לו לפנות שנית מכיוון שיכול להיות שהטיפות שהוא משתמש בהן אינן חזקות ויעילות כמו מקצת הטיפות שהופיעו בשוק התרופות בשנים האחרונות.
מי שהאלרגיה שלו יותר כללית, זאת אומרת אלרגיה המערבת נזלת כרונית, סינוסיטיס, שיעול ואף התקפי אסטמה, מומלץ שבנוסף לטיפות עיניים, יהיה מטופל גם בכדורים, ובפרט בעת התקפים חזקים, אך שוב רק בליווי ובהמלצה של רופא אלרגיה, רופא כללי או רופא עיניים.
אם אתה יודע למה אתה אלרגי, מומלץ להשתדל להתרחק מחומרים (אלרגנים) אלו עד כמה שניתן. אין הרבה הגיון להיות אלרגי לאוכל מסויים או חיית מחמד כלשהי ולהתעקש להיחשף אליהם ביום-יום. חשוב לזכור כי בחשיפות חוזרות יש סיכוי טוב כי האלרגיה תתחזק עם כל חשיפה חוזרת של האדם לחומרים שאליהם הוא אלרגי. מאידך, לעיתים לא יודעים למה אלרגים, או לחליפין, יתכן שאין אפשרות להתרחק לחלוטין מהחומר האלרגני.
לסיכום, אלרגיה עלולה להיות מאוד לא נעימה ולהקשות במידה רבה על אורח חיים רגיל של האדם, הן בגלל תלונות עיניות, למשל של אודם, דמעות וגירוד חזק, והן בגלל תלונות של שאר הגוף שיכולות לכלול נזלת כרונית, סינוסיטיס, שיעול ואף במקרים קיצוניים התקפים אסטמטיים.
כדאי ומומלץ להיות במעקב של רופא ולחזור אליו במידה ולא התעדכנתם בדור החדש של התרופות לאלרגיה. לאותם אנשים הלוקחים כדורים נגד אלרגיה כגון: אנטי-היסטמינים, כדאי לדעת שקיימים היום בשוק התרופות כדורים מהדור החדש שגורמים הרבה פחות לעייפות ושינה ולכן מפריעים במידה פחותה לאורח החיים הרגיל. כנ”ל לגבי טיפות העיניים לאלרגיה שבשנים אחרונות נתנו קפיצה גדולה מבחינת יעילותם. קיימים היום מספר סוגים של טיפות עיניים יעילים ביותר במניעת התלונות של אלרגיה בעיניים, טיפות שניתן לקחת בזמן התקף או מעט לפני התקף (במידה ויודעים שתתכן חשיפה בזמן הקרוב). כדוגמה, אדם שאלרגי לפריחה בעונת האביב, יעשה בחכמה אם יטפטף טיפות עיניים נוגדות אלרגיה לפני יציאתו לטיול בטבע.