דלקת הלחמית הינה מצב הנובע לרוב מהתפתחות זיהום, בדרך כלל על ידי וירוס או חיידק, למרות שדלקות אלו עלולות להתפתח גם בהקשר לאלרגיות, למשל אלרגיות לטיפות עיניים, או לפריחה בתקופת האביב.
דלקות לחמית זיהומיות מופיעות באנשים בריאים, פשוט בגלל שנדבקו, בדומה להידבקות בשפעת או בדלקת גרון. שכיח כי כל אדם יעבור לפחות דלקת זיהומית אחת של הלחמית במהלך חייו.
תקופת המחלה של דלקת עיניים זיהומית נמשכת לרוב שבוע עד עשרה ימים. עקב הדלקת אחת העיניים ולפעמים שתיהן הופכות אדומות, מעט כואבות, שורפות ורגישות. בנוסף מופיעות לרוב הפרשות לבנות או לעתים צהובות שנראות מעט מוגלתיות. ההפרשות גורמות לפירורים בזוויות העיניים, ולתחושה של ריסים דבוקים כאשר מתעוררים בבוקר ופוקחים את העיניים. העיניים כואבות, מציקות ודומעות. השילוב של אודם, נפיחות העפעפיים, ההפרשות והגירוי גם נותנים מראה לא נעים במיוחד לאדם החולה. קשה “לפספס” דלקת עיניים הנראית לרוב למרחוק, ובלתי אפשרי להסתירה. הראיה עלולה להיות מעט מטושטשת ובנוסף קיים חוסר נעימות רב בעין, תחושת אי נוחות ותחושת סנוור בשמש. קיימת אי נעימות רבה המלווה את האדם עד להחלמה מהדלקת.
דלקות אלו מאוד מדבקות ולכן בתקופה שיש דלקת עיניים מומלץ מאוד לשטוף את הידיים בתדירות גבוהה, להשתדל מאוד לא ללחוץ ידיים לאנשים אחרים, להתרחק עד כמה שניתן מילדים מבחינת האכלתם והחזקתם על הידיים, אם רק ניתן, וזאת על מנת להקטין את הסיכוי שיידבקו. חשוב לזכור שגם סכו”ם ומגבות יכולים להעביר בקלות מחלה כגון זאת.
למרות שרוב דלקות העיניים הן וירליות (נגרמות מווירוס), חלק מדלקות העיניים נגרמות מחיידק. בדלקות שמקורן חיידקי יש צורך לטפל בטיפות אנטיביוטיקה, אולם לא תמיד קל להבדיל אם מקור הדלקת הוא בחיידק או שמא בווירוס.
במקרים שאין יכולת לדייק באבחנה ישקול רופא העיניים אם לתת אנטיביוטיקה, בהנחה שגם אם זו דלקת וירלית האנטיביוטיקה הנלקחת בטיפות לרוב לא תזיק. את טיפות האנטיביוטיקה לוקחים 3-4 פעמים ביום ולפעמים מתלווה אליהן טיפה או שתיים נוספות שאמורות להקל על תחושת העיניים בתקופת המחלה.
כשחולה כזה מגיע למרפאתי, לאבחנה ולטיפול, לרוב אני מרגיע אותו שמדובר בדלקת שתחלוף מעצמה תוך שבוע עד עשרה ימים ובעזרת הטיפות ייתכן שמהלך המחלה אפילו יתקצר מעט. עם זאת, אין לרוב כל אפשרות להעלים את הדלקת בפחות משבוע ולעתים דלקת כזו יכולה להימשך גם שבועיים או מעט יותר.
באותם אנשים שבהם מתפתחת דלקת כרונית, זאת אומרת שהדלקת קיימת כבר שבועות רבים, צריך לשקול אפשרויות נוספות. שתי האפשרויות השכיחות יותר כוללות תגובה אלרגית לגורם כלשהו, ואלרגיה (גירוי) לטיפות עיניים כלשהן שהאדם לוקח בקביעות. אלרגיות לטיפות עיניים שכיחות באנשים הלוקחים טיפות באופן קבוע במשך תקופות ארוכות, למשל חולי גלאוקומה.
לסיכום, ניתן לומר כי דלקות עיניים אינן נעימות, אבל ברוב המכריע של המקרים הן אינן מסכנות את העין. דלקות אלו הן, לרוב, פשוט רעה שצריך להסתדר איתה שבוע שבועיים עד שתחלוף וכמובן להשתדל ככל האפשר להקטין את הסיכון להדבקת אנשים אחרים. אם חלית בדלקת של הלחמית זכור: דלקות אלו מאוד, מאוד, מדבקות.