מיופיה: קוצר ראיה המתבטא בצורך במשקפיים כדי לראות טוב לרחוק
מיופיה הוא מצב שבו העין הבריאה היא מעט יותר גדולה, בכמה מילימטרים, מהגודל הסטנדרטי. כתוצאה מכך, התמונה לא נופלת באופן חד על הרשתית ויש צורך להרכיב משקפיים (או עדשות מגע), כדי לתקן את הפוקוס ולראות ברור.
נשאלת השאלה: מדוע העין גדולה יותר מהגודל הסטנדרטי?
התשובה היא שלא לכל בני האדם עיניים באותו הגודל, בדיוק כמו שהגובה של בני האדם אינו אחיד, וכך גם מספר הנעליים ופרמטרים אחרים הקשורים למימדי הגוף. כשמדובר בנעליים, פשוט מתאימים את הנעל לגודל הרגל, ובדומה לדוגמה זאת, כך גם גודל העין דורש התאמה של מספר המשקפיים כדי שהתמונה תתקבל בחדות על-פני הרשתית.
מהי המשמעות הרפואית לכך שעין הינה מיופית, מעבר לצורך במשקפיים?
התשובה היא שבעין מיופית, ובמיוחד אם ישנו קוצר ראיה גבוה (למשל מעל מינוס 6), עלולות להופיע בעיות נוספות הקשורות לבריאות העין. בעיניים גדולות הרשתית לרוב דקה יותר בהיקף, ולכן עלולים להופיע שינויים ניווניים שאינם מפריעים ביום יום. שינויים אלו עלולים להחליש את הרשתית ובכך להעלות את הסיכוי שיופיעו בה חורים או קרעים בשלב כלשהו במהלך החיים. חורים וקרעים אלו עלולים להגביר את הסיכון להפרדות רשתית, שהוא מצב מורכב הדורש ניתוח מיידי.
בעיות נוספות בעיניים מיופיות קשורות להתקדמות מעט יותר מהירה של קטרקט, ושוב מדובר בעיניים שהן מאוד מיופיות. במידה וישנה גם גלאוקומה באותה העין, הגלאוקומה עלולה להיות מעט יותר משמעותית. גם קטרקט וגם גלאוקומה אינם מופיעים בדרך כלל בשכיחות גבוהה יותר בעיניים מיופיות, אבל אם הם כבר קיימים, אזי הם עלולים להיות מעט יותר מתקדמים ומשמעותיים.
עיניים מיופיות הינן תופעה שכיחה. עד לשליש מהאוכלוסייה יש מספר משקפיים מינוס משמעותי ולכן קל להבין שגורמי הסיכון בעיניים מיופיות, למשל חורים וקרעים ברשתית, מופיעים רק באחוז מאוד נמוך מתוך העיניים המיופיות. על עיניים מיופיות צריך לשמור מעט יותר בזהירות בכל מה שקשור לבריאותן.
אתאר במספר מילים את המשמעות של משקפיים בעין מיופית. גודלה של עין נורמאלית הוא בסביבות 24 מ”מ, כגודל כדור פינג-פונג. בעין מיופית מדובר, בסך הכול, על כמילימטר או שניים של עודף בגודל העין. זאת אומרת, במקום 24 מ”מ העין תהיה, למשל, בגודל 26 מ”מ. אותם שני מ”מ של תוספת באורך העין, שנראים לנו זניחים למדי, משפיעים באופן משמעותי על הפוקוס של הראיה, ומתבטאים בצורך במשקפיים עם מספר מינוס שש (6.00-). זאת אומרת, על כל מ”מ של תוספת בגודל העין מספר המשקפיים משתנה בעוד מינוס 3.
הבעיה בעיניים מיופיות מתבטאת בקושי בראיה לרחוק. אדם מיופי יכול לראות מצוין לקרוב, לעיתים אפילו טוב יותר מעין רגילה, אולם לרחוק הוא זקוק למשקפיים, לכן אותם אנשים נקראים: קצרי רואי. חשוב להדגיש שיש יתרון קטן אחד לקצרי רואי והוא שיתכן כי אותם אנשים לא יצטרכו משקפיים לקריאה בגיל 40-50, בעוד שאנשים עם עיניים רגילות כן יזדקקו לתוספת של משקפי קריאה.
על מנת לקרוא מקרוב אדם מיופי מוריד את המשקפיים ובכך מקבל את התיקון לקרוב. במקרים של אנשים עם מיופיה מאוד גבוהה ישנו הרגל להחליק את המשקפיים במורד האף, דבר היכול לתת שינוי במספר המשקפיים המאפשר מיקוד טוב לקריאה.
מיופיה מופיעה במהלך החיים, כאשר גלגל העין גדל מעבר לגודל הממוצע באותו גיל. בדרך כלל בגיל ההתבגרות הגדילה של גלגל העין בעיניים מיופיות עוברת את הגודל שהעיניים היו אמורות להגיע אליו, ולכן מתפתח טשטוש ראיה הדורש משקפיים. בשלב זה האדם הופך להיות קצר רואי, כלומר רואה היטב לקרוב אך רואה באופן מטושטש לרחוק, כשהוא ללא משקפיים.
העין ממשיכה כמובן לגדול במהלך כל תקופת הילדות וההתבגרות עד גיל 18-20, שהוא השלב שבו הגוף מפסיק לגדול ולהתארך, לכן בתקופה הזו ישנם שינויים תכופים במספר המשקפיים, המתבטאים בצורך להחליף משקפיים כל מספר שנים. לאחר גיל 20 מספר המשקפיים נשאר בדרך כלל יציב פחות או יותר, אולם יכול תמיד להופיע שינוי של חצי דיופטר עד דיופטר וחצי כלפי מעלה או מטה.
בסביבות גיל 60-70 מופיע שוב צורך להחליף את מספר המשקפיים, אבל אז אין זה בשל גדילה או הקטנה של גלגל העין, אלא בשל שינויים אופטיים בעדשה, שהם למעשה שינויים התחלתיים ובינוניים של קטרקט. בתקופה זו מספר המשקפיים משתנה ויש צורך לפעמים להחליף אותם כל שנה שנתיים, עד שמגיע שלב שבו שינוי מספר המשקפיים כבר לא עוזר לתקן את טשטוש הראיה שיוצר הקטרקט. בשלב זה מומלץ לאדם לשקול לעבור ניתוח להסרת הקטרקט באותה העין.
לסיכום, מיופיה היא מצב שבו גלגל העין הינו מעט גדול יותר מהממוצע, ולכן התמונה אינה מוקרנת בחדות על הרשתית. כדי לתקן את בעיית הפוקוס, יש להרכיב משקפיים בעלות מספר מינוס, המאפשרות להחזיר את הפוקוס של התמונה הנראית על הרשתית. לכשליש ויותר מהאוכלוסייה הבוגרת ישנה מיופיה בדרגה כלשהי, ולכן זאת הפרעת ראיה שכיחה ביותר.