כל אדם במהלך חייו עובר שינויים שונים במבנה ובתפקוד גלגל העין. אלו הם שינויים נורמאלים ואינם מעידים על מחלה.

אחד השינויים האלו קשור לכך שהעדשה הטבעית, המבצעת את הפוקוס בתוך העין וכתוצאה מכך מאפשרת מיקוד (התמקדות), עם השנים הופכת להיות פחות ופחות גמישה, וכתוצאה מכך, היכולת לבצע פוקוס למרחקי הסתכלות שונים אובדת עם השנים.

בדרך כלל בסביבות גיל 45 מתעורר קושי לקרוא בנוחות ממרחק של 30-40 ס”מ, קושי זה לרוב מורגש כשמתקשים לקרוא ממרחק רגיל ולכן מתרגלים להחזיק את הספר במרחק הולך וגדל. מצב זה נקרא פרסביופיה והוא טבעי ונורמאלי בעיניים רגילות מעל גיל 45.

כתוצאה מאובדן הגמישות של העדשה, המאפשרת התאמה של ראיה ממוקדת לרחוק ולקרוב, (ולכן אובדן המיקוד לקרוב), נוצר הכרח לפצות על כך בעזרת משקפי קריאה. משקפי קריאה אלו נוטלים מהעדשה הטבעית שבתוך העין, שאינה כה גמישה כמו בעבר, חלק מהמעמסה של הפוקוס.

שכיח שכמעט כל אדם מעל גיל 45, ובפרט אדם שלא הרכיב מעולם משקפיים יזדקק בהדרגה לתוספת של משקפי קריאה. המחשבה שאדם שמעולם לא הרכיב משקפיים פתאום נזקק להם לקריאה, משקפיים שיצטרך להרכיב ולהסיר אינספור פעמים ביום אינה מחשבה משמחת.

עם זאת מעודד אולי לדעת שזהו תהליך טבעי ונורמאלי אשר אינו מעיד על מחלה כלשהי. ההתרגלות למשקפי קריאה בתחילה איננה פשוטה, אולם קבלת הזוג הראשון בד”כ מלווה בתחושת הקלה כשפתאום ניתן לקרוא בנוחיות את הספרות הקטנות בפלאפון, בשעון וביומן הממוחשב שהלכו והיטשטשו בהדרגה עד למצב שללא משקפי קריאה לא היה ניתן לראות אותן בנוחות ממרחק סביר.

ישנן גישות שונות ללבישת משקפי קריאה. ישנם אלו המרכיבים משקפי קריאה רק בעת הצורך, זאת אומרת, מכניסים ומוציאים אותם מהכיס בכל פעם שזקוקים לקרוא משהו מקרוב. ישנם אלו המרכיבים את משקפי הקריאה באופן שבמבט לרחוק, הראיה לא עוברת כלל דרך המשקפיים ואילו במבט לקרוב (שהינו לרוב מבט כלפי מטה) המשקפיים שתלויים מעט מתחת לציר העיניים, נכנסים לפעולה. האפשרות השלישית הינה ליצור זוג משקפיים שנראה רגיל (כך שאינם תלויים נמוך על האף), אולם החלק העליון שלהם אינו מכיל מספר כלל (מספר בחוזק אפס בדומה לזכוכית של חלון), ואילו חלקן התחתון מכיל את התוספת של משקפי הקריאה. סוג זה של משקפיים יכול להיות מסוג בי-פוקל, או מולטי-פוקל.

מתוך כל האופציות השונות שהזכרתי, כיצד כדאי להיערך למצב שיש פתאום צורך במשקפי קריאה?

הדרך הנכונה הינה לפנות לאופטומטריסט בחנות משקפיים, לבקש ממנו הסבר קצר על האופציות השונות ולשמוע ממנו מה לדעתו האופציה ההגיונית בשבילכם. אם קשה לכם להחליט על האופציה המתאימה, לעיתים כדאי לחשוב על-כך מספר ימים, ולהיכנס לחנות אופטיקה נוספת כדי להשוות את האפשרויות המוצעות לכם. לאלו שאינם מסוגלים להחליט, והיכולים להרשות לעצמם זאת מבחינה כלכלית, ישנה גם אפשרות להזמין שני סוגים של משקפיים, לנסות את שניהם לסירוגין, ובתוך מספר חודשים להחליט איזה מהם עונה על הצרכים שלכם טוב יותר. כמובן שהזוג השני (הפחות נוח) יוכל אחר-כך לשמש אתכם בתור הזוג הרזרבי.

עצה חשובה:
לאותם אנשים שעובדים (או מבלים) הרבה מאוד בקריאה או מול מחשב והזקוקים למשקפי קריאה, חשוב לדעת שבנוסף למשקפי מולטי-פוקל (או בי-פוקל), מומלץ שיהיה ברשותם עוד זוג פשוט של משקפי קריאה נוח שישמש לאותם פרקי זמן ארוכים שבהם הם עובדים. זוג זה בנוי כך שכל הזכוכית מותאמת כולה לקריאה, ומכיוון שזוג זה משמש לרוב ליד המיטה (לקריאה) או במשרד, המסגרת לא צריכה להיות אופנתית (קרי יקרה) אלא שימושית ונוחה.

הסיבה שהזכרתי בנפרד קריאה ועבודה מול מחשב נעוצה בכך שמספר משקפי הקריאה לקריאה בספר איננו זהה למספר המשקפיים שנחוץ לעבודה מול מחשב. זאת מכיוון שמסך המחשב נמצא לרוב במרחק בערך כפול מהמרחק שבו מחזיקים ספר בנוחות. לכן, אני ממליץ לפציינטים שלי, העובדים הרבה מול מחשב ובנפרד גם קוראים הרבה, להחזיק ברשותם זוג אחד לקריאה וזוג אחר למחשב. דרך אחרת (טובה אף יותר) לתקוף בעיה זאת הינה להשתמש במשקפי בי-פוקל המכסים את טווח המחשב בחלקם העליון (זה מתאים לאילו שאינם זקוקים למשקפיים לרחוק), ואילו חלקם התחתון מיועד לקריאה.

חשוב לציין שאותם אנשים שכל חייהם הרכיבו משקפים, בין אם בעיית המשקפיים שלהם הייתה מסוג מיופיה או היפראופיה, (ראו את הפרקים הנ”ל) בדרך כלל משקפי הקריאה יתלוו או יתלבשו לתוך המשקפיים הרגילים שלהם, ואצלם האופטומטריסט שודאי מוכר להם כבר שנים רבות ירמוז להם כי הגיע הזמן להתאים להם גם משקפי קריאה. תוספת משקפי הקריאה יותאמו להם כחלק מהמשקפיים הקיימים.

מעניין לדעת כי לעיתים אנשים המרכיבים משקפיים לרחוק לא ישימו לב שבעוד שלרחוק הם ממשיכים לראות ברור מתחילה בעיה של טשטוש לקרוב. אם כך הדבר עבורך, מומלץ לפנות לאופטומטריסט ולבקש ממנו משקפיים חדשים שיענו גם על הצורך לקריאה נוחה ולראיה חדה לקרוב.

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

catarcat-slider-2
מהו קטרקט
קטרקט הינו מצב שכיח, המופיע לרוב החל מגיל 60-65, ושכיח מאוד בשנות השבעים והשמונים.  הופעת קטרקט הינו מצב שבו העדשה הטבעית שיש בעין שלנו (העדשה שאנחנו נולדים איתה), מחליפה את צבעה לאט-לאט, משקופה (כמו מים)...
glasses-over-snellen-chart
מה מייחד כל זוג משקפיים
מה מבדיל זוג משקפיים אחד ממשנהו? פרק זה יעסוק בשאלה: ממה מורכבות המשקפיים שאתם לובשים? ומה מבדיל זוג משקפיים אחד ממשנהו?ראשית, תאור קצר של המשקפיים עצמן: כל אחת מהעדשות מאופיינת על ידי מספר הנקרא גם...
refractive-errors-slider
הפרעות ראיה הדורשות הרכבת משקפיים
לפניכם תיאור של כל אחת מהפרעות הראיה הדורשת תיקון של משקפיים, כך שאם אתם או מישהו מבני משפחתכם מרכיב משקפיים, תוכלו להבין טוב יותר מה מאפיין את הפרעת הראיה שלכם, מה מיוחד במשקפיים הנחוצות לכם, ומה טומן...
glasses 2
קוצר ראיה (מיופיה)
מיופיה: קוצר ראיה המתבטא בצורך במשקפיים כדי לראות טוב לרחוק מיופיה הוא מצב שבו העין הבריאה היא מעט יותר גדולה, בכמה מילימטרים, מהגודל הסטנדרטי. כתוצאה מכך, התמונה לא נופלת באופן חד על הרשתית ויש צורך...
glasses 4
אורך ראיה (היפראופיה)
עיניים הזקוקות למשקפיים מתחלקות לקצרות רואי ולארוכות רואי. קצרי ראיה (מיופיה) זקוקים למשקפיים מסוג מינוס, בעוד שארוכי ראיה (היפראופיה, היפרופיה) זקוקים למשקפיים מסוג פלוס. עין ארוכת רואי (הנקראת באנגלית...