זריקות תוך עיניות של תרופה הנקראת אבסטין חוללו מהפיכה בטיפול באחת ממחלות הרשתית הקשות, הנקראת “ניוון גילי של המקולה” או באנגלית- AMD שפירושו- Age Related Macular Degeneration.
זוהי מחלה קשה של הרשתית שברוב מדינות העולם המפותח הינה הסיבה מספר אחת לעיוורון בגיל המבוגר.  גם בישראל כך המצב, כאשר חולי AMD  מהווים אחוז משמעותי מכלל מחזיקי תעודות עיוור במדינת ישראל.
עד שנת 2000 כמעט ולא היו אפשרויות טיפול במחלה זאת, כאשר אפשרות הטיפול היחידה הייתה טיפול לייזר שהתאים רק לחלק קטן מהסובלים ממחלה זאת.
מאז שנת 2000 בערך, הופיעה אפשרות טיפול חדשה שהצליחה לראשונה בהיסטוריה לא רק לייצב את המחלה בחלק גדול מהעיניים, אלא אף לחדד את חדות הראיה, דבר שלא היה ניתן להעלות על הדעת אפילו תיאורטית עד שהומצאו זריקות האבסטין.

על המחלה ניתן לקרוא באריכות בפרק המיוחד לה- ניוון גילי של המקולה.  בעמוד זה אתרכז בטיפול במחלה באמצעות זריקות אבסטין.  אלו הן זריקות שרופא הרשתית מזריק לתוך העין, וביתר פירוט- לתוך הזגוגית. הזריקות ניתנות בערך פעם בחודש כמינימום, או פעם במספר חודשים לפי מצב המחלה ויציבותה.  הזריקות ניתנות במרפאה תחת הרדמה מקומית, הן כואבות כמו עקיצה של דבורה ובסך הכול החולים שחשים את השיפור והמשמעות של הזריקות, מקבלים אותן בהבנה ובאהבה רבה למרות הטרחה ואי הנוחות הקשורים בזריקה.  מטרת הזריקות היא להקטין את התקדמות המחלה, להקטין את כמות הנוזל מתחת לרשתית, ליצור נסיגה בכלי הדם ה”רעים” שמתפתחים מתחת לרשתית במחלה הזאת וגם לייבש את הרשתית מהבצקת, דבר המתבטא בעובי הרשתית- כאשר הרשתית עבה המחלה קשה וכאשר הרשתית דקה המחלה בנסיגה.
לרוב מזריק הרופא רק לאחת מהעיניים, אם כי במקרים נדירים יותר זקוק מטופל מסוים לזריקות בשתי העיניים במידה והמחלה התפרצה ונמצאת במצב הרטוב בשתי העיניים של המטופל.  בין הזריקות יעברו המטופלים בדיקות של רופא עיניים המתמחה בטיפול במחלה, לרוב רופא רשתית ובנוסף מקובל לעבור בין הזריקות בדיקות עיניים מסוג הדמיה הנקראות OCT. אלו בדיקות שממפות את מצב הרשתית, מצב הנזק מהמחלה, כמות הנוזל בתוך ומתחת לרשתית וכמות כלי הדם וההצטלקות שעלולות להופיע מתחת לרשתית כסימנים למחלה קשה.
נכון להיום חולי AMD, טוב יעשו אם ימצאו במעקב של רופא רשתית שהם סומכים עליו לחלוטין ויחד איתו יעברו סדרת זריקות שתמיד מתחילה בזריקה אחת אבל לעיתים ממשיכה ל-10/20/30 ואפילו 40 זריקות- הכל תלוי במצב העין ובמידת החומרה של המחלה.  אותן זריקות ניתנות לעיתים בהפרשים של חודש, ולעיתים בהפרשים ארוכים יותר, כתלות במצב העין, בחדות הראייה, בתוצאות בדיקת הרופא ובתוצאות בדיקת ה-OCT.

לסיכום, AMD, המכונה גם ניוון גילי של המקולה, הינה מחלה קשה.  היא נמצאת בראש הרשימה של מחלות העלולות לגרום למצב של עיוורון, עם זאת לראשונה בסביבות תחילת המאה הזאת, הופיעה תרופה שיכולה באופן משמעותי ועקבי להרגיע את המחלה, לייצב אותה ולעיתים אף לרפא חלק מהנזק שכבר ארע.  אלו זריקות שחשיבותן לא תסולא בפז ומזל שיש לרופאי העיניים את הכלי החשוב הזה.
לסיום, אציין שטיפול זה של זריקות אבסטין הופך לאחרונה להיות טיפול יעיל ומשמעותי גם למחלות אחרות המערבות את כלי הדם ברשתית, למשל סכרת, כאשר היא מערבת את הרשתית, סתימות של כלי הדם הורידיים, והופעה של כלי דם חדשים בעין גם במחלות אחרות כמו סוגי גלאוקומה מסוימים, אובאיטיס ומחלות גידוליות המערבות כלי דם חדשים בעין.
זריקות אבסטין הינם תולדה של מחקר ארוך ומעמיק שבוצע בכל רחבי העולם ואף בארץ, מחקר שהעניק תרופה המתמודדת בהצלחה עם הופעה של כלי דם חדשים מתחת לרשתית, כלי דם שעד לאחרונה לא הייתה לרופא המטפל יכולת להתמודד איתם ולהשפיע על מהירות הופעתם ואפילו על נסיגתם.
אותם חולים הסובלים מניוון של המקולה (המכונה AMD) ימצאו חומר עזר נוסף באתר שלי בפרקים הבאים:

ניוון מקולרי גילי שנגרם בעין עם מיופיה (קוצר ראיה) גבוה.
ניוון מקולרי גילי (נמ”ג) שנגרם בעין עם מיופיה (קוצר ראיה) גבוהה. עיניים כאלו עם קוצר ראיה מאוד גבוה, נמצאות בסיכון לפגיעה ממוקדת במרכז הראיה (המקולה) המתבטאת בגדילת ממברנה (קרום) מתחת לרשתית, שעלול גם לדמם, כפי שקרה בעין זו. זהו מצב קשה ובלתי הפיך שגורם לפגיעה קשה בראיה. רופאי רשתית מטפלים במצבים אלו באמצעות הזרקות של תרופה לתוך העין, במטרה לייצב את הפגיעה בתקווה שלא תמשיך לדרדר את הראיה עוד יותר.
צילום של רשתית העין- החץ מצביע על איזור המקולה החולה
בצילום זה ניתן לראות רשתית בגוונים שונים. החץ מצביע על איזור מרכז הראיה שנראה פגוע (חולה).
מחלה של מרכז הראיה המתבטאת בהרס של איזור המקולה, עקב נוזל וכלי-דם חדשים מתחת למקולה

מחלה של מרכז הראיה המתבטאת בהרס של איזור המקולה, עקב נוזל וכלי-דם חדשים מתחת למקולה. מצב זה נקרא ניוון מקולרי גילי. החץ השחור מסמן את מרכז האיזור הפגוע, ואילו החיצים הלבנים מסמנים את שולי האיזור הבעייתי המורם.
Figure 3

Figure 3

אבחנה

אתר זה נכתב ע”י פרופ’ איתן בלומנטל. באתר תמצאו אינפורמציה מעמיקה על האבחון והטיפול בגלאוקומה ובקטרקט. האינפורמציה באתר איננה תחליף לייעוץ רפואי.

פוסט קשור

תסחיף (אמבוליה) בתוך כלי-דם
חסימה של סעיף של עורק הרשתית המרכזי (BRAO)
אוטם (חסימה) של סעיף (אחד הפיצולים) של העורק המרכזי המזין את הרשתית גורם לפגיעה באותו החלק של הרשתית שמוזן ע”י הסעיף שנחסם. באותו חלק של הרשתית נגרמת פגיעה קשה ובלתי הפיכה. במידה והחסימה נמשכת כ-...
תמונה של הקוטב האחורי של העין מדגימה חור מקולרי: חור ברשתית שמערב את מרכז הראיה (מסומן בחץ)תמונה של הקוטב האחורי של העין מדגימה חור מקולרי: חור ברשתית שמערב את מרכז הראיה (מסומן בחץ)
חור מקולרי
חור מקולרי, הנקרא גם חור במרכז המקולה (Macular hole), הינו מצב שבו מופיע חור  ברשתית של העין, במרכז הראיה. מצב זה פוגע באופן קשה בחדות הראיה בעין זו מכיוון שעיקר הראיה נשען על האזור הקטן שמכונה מרכז...
אוטם של עורק הרשתית המרכזי של העין
חסימה של עורק הרשתית המרכזי (CRAO)
אוטם (חסימה) של העורק המרכזי המזין את הרשתית גורם לפגיעה קשה ובלתי הפיכה  לראיה בעין שבה נסתם כלי-דם חיוני זה. חסימה מלאה הנמשכת 90 דקות מביאה למוות של תאי עצב ברשתית, ובפרט במקולה (מרכז הראיה), ולכן...
רשתית העין לאחר אירוע של חסימת וריד הרשתית המרכזי
חסימה של וריד הרשתית המרכזי (CRVO)
חסימה של וריד הרשתית המרכזי גורמת למצב שבו דם יכול להיכנס לעין אבל לא יכול לצאת ממנה, ואזת בגלל חסימה מלאה בוריד האוסף חזרה את הדם מהרשתית. כתוצאה מכך הדם בכל-הרשתית עומד, הלחץ בתוך כלי הדם העורקיים והורידיים...
חור (קרע) ברשתית
חורים וקרעים ברשתית
הרשתית הינה שכבה דקה שעובייה פחות ממילימטר המצפה את גלגל העין מבפנים. זוהי הרקמה המשמשת אותנו לראיה, והיא משולה לפילם שבתוך המצלמה, הקולטת את התמונה ומעבירה אותה הלאה לכוון המוח. בשכבה זו עלולים להופיע...