חידוש בתחום הטיפול במחלת הגלאוקומה: עדשה טיפולית חדשה פותחה ע”י דר’ איתן בלומנטל עוד בהיותו בבית-החולים הדסה, עדשה המסייעת בטיפול בחולים העוברים טיפול לייזר לאחר ניתוח גלאוקומה.
בעקבות מחקר שנערך ע”י ד”ר איתן בלומנטל שהביא לפיתוח העדשה, החל ייצורה של העדשה הטיפולית החדשה על-ידי חברה אמריקאית המתמחה בייצור של ציוד אופטי דיאגנוסטי וטיפולי עיניים. מאמר שהתפרסם לאחרונה בספרות אופתלמולוגית הדגים את היתרונות הקיימים בשימוש בעדשה זו לאחר ניתוחי טרבקולקטומיה. העדשה מותגה תחת השם: “Volk Blumenthal suturelysis lenses“.
מחלת הגלאוקומה, שמכונה גם “העיוורון השקט” מטופלת על ידי הורדת הלחץ התוך עיני. באותם מקרים שבהם טיפול תרופתי וטיפול לייזר אינם מספיקים, מופנה החולה לניתוח גלאוקומה, ניתוח שבו מיצר המנתח פתח ניקוז לשחרור עודף נוזלי העין, וכך ניתן להשיג ירידה משמעותית בלחץ התוך עיני.
במהלך הניתוח משתמש המנתח בתפרים עדינים כדי לווסת את גודל פתח הניקוז, ובכך לקבוע בדיוק רב את ההתנגדות לזרימה. תפרים אלו הינם כה דקים עד כי 10 תפרים המונחים במקביל ייצרו “חבל” שעוביו פחות מעובי שערה.
לאחר הניתוח, קיימת ביידי המנתח האפשרות לשפר את הצלחת הניתוח על ידי חיתוך הדרגתי של תפרים אלו. אולם, מכיוון שהתפרים נמצאים בעומק הרקמה, אין אפשרות להגיע אליהם ללא ניתוח נוסף. כדי להתגבר על בעיה זו משתמשים מנתחי הגלאוקומה בקרן לייזר חזקה המסוגלת לחדור דרך הרקמה ולחתוך את התפרים העמוקים. אולם, לעיתים קרובות אין למנתח יכולת לאתר את התפרים בעומק הרקמה כדי לחתוך אותם באמצעות הליזר. “ישנם מקרים שבהם עומד המנתח מול מצב מתסכל שבו לא קיים ב”ארגז הכלים” שלו פתרון אלגנטי לבעיה כירורגית מסוימת. כך מצאתי את עצמי כמו גם שאר מנתחי הגלאוקומה, מול מצבים שבהם לא מתאפשר למקם ולראות את אותם תפרים עמוקים, ללא ניתוח חוזר”. אמר ד”ר איתן בלומנטל.
לדבריו “מצב זה הביא אותי לחשוב על פתרונות בלתי שגרתיים כדי לשפר את היכולת להתבונן עמוק יותר לתוך הרקמה ובמקביל לאפשר לקרן הלייזר לחדור לעומק הרקמה בעוצמה ובריכוז מקסימליים. התוצאה הייתה פיתוחה של העדשה הטיפולית החדשה שמשפרת את היכולת להתבונן עמוק יותר לתוך הרקמה”. אמר ד”ר בלומנטל.
ספרות: